Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ποιος για ποιον...

...είναι πάντα το θέμα

Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Ονομάζεται χειραγώγηση

Και είναι εκείνη η διαδικασία, που παίρνεις από το χεράκι κάποιον και τον πας όπου θέλεις.

Προϋποθέτει τον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση. Που με τη σειρά του έχει βοηθό την παραπληροφόρηση.

Στη βάση όλων αυτών, βρίσκεται η επιδίωξη για την καλλιέργεια μιας ψευδούς συνείδησης.

Οπου επί της ουσίαςο εργάτης - αυτό το μέγα θύμα - καλείται να έχει στραμμένη την προσοχή του όχι σ' αυτό που η ίδια του η ζωή τού λέει ότι είναι το κύριο, αλλά σε μια σειρά άλλα ανώδυνα έως και ενάντια στα ίδια του τα συμφέροντα.

Ο «αθώος» τίτλος περί των νεκροθαφτών του ποδοσφαίρου δε θα υπήρχε στη συγκεκριμένη εφημερίδα, αν στο ματς υπήρχε Βαρδινογιάννης.

Το θέμαγια τη μείωση των μισθών μιλάει για κάτι λιγότερο από το μισό της αλήθειας. Το γεγονός πως οι φόροι τρώνε τους μισθούς είναι μόνον η «επιφάνεια». Στο κάτω κάτω, οι φόροι ...δεν τρώνε. Δύο είναι οι παραλήπτες του παραγόμενου πλούτου: Οι εργαζόμενοι, από τη μια, και οι κεφαλαιοκράτες με τα «τσιράκια» τους, από την άλλη. Κάτι που «ξεχνά» συστηματικά η καλή «λαϊκή» εφημερίδα.

Οσο για τα «ευρωμπλόκα», στα μεγάλα έργα, αυτό κι αν είναι παραμύθι. Σκασίλα του μεγάλη του εργάτη, αν ο Μπόμπολας θα πάρει έγκαιρα το χρήμα για τα έργα που έχει αναλάβει. Κάποιος εργολάβος θα πάρει τελικά τη δουλιά. Και θα την πάρει με όρους που είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Δε χρειάζεται πολλή σκέψη, για να καταλάβει κάποιος ότι αυτό το σύστημα μπάζει απ' όλες τις πάντες. Οτι αυτό το σύστημα δεν μπορεί γιατί δε θέλει - έχει άλλο «Θεό» - να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων στρωμάτων του πληθυσμού. Ομως, για να γίνει αυτό κατανοητό, έτσι που να οδηγεί και στην αυτονόητη διέξοδο, χρειάζεται κάποιος να ασχολείται με τον πυρήνα του προβλήματος. Που είναι οι ίδιες οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Η γνώση του προβλήματος είναι όπλο για την εργατική τάξη. Ο αστικός Τύπος - πλην λιγοστών εξαιρέσεων σε επίπεδο αρθρογράφων, που χρησιμοποιούνται ως άλλοθι - αυτό ακριβώς το όπλο φροντίζει να παροπλίσει πριν γίνει χρήσιμο εργαλείο σ' αυτούς που το έχουν ανάγκη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ