Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Ιμπεριαλιστικά «κόλπα» με τη βοήθεια...

Στρατόπεδο προσφύγων και δεξιά μαζικοί τάφοι

Associated Press

Στρατόπεδο προσφύγων και δεξιά μαζικοί τάφοι
ΓΕΝΕΥΗ - ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΧ - ΚΟΛΟΜΠΟ - ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Οι «δωρήτριες χώρες» υπόσχονταν χτες και αναμενόταν να συζητήσουν σήμερα στη Γενεύη σε έκτακτη σύνοδο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ - την Τετάρτη συναντάται επ' αυτού και το Κλαμπ του Παρισιού - νέα «μέτρα ανακούφισης όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους» των χωρών που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η «ανακούφιση» αυτή, σχολίαζε αναλυτής του Γαλλικού Πρακτορείου, είναι «ρηχή», και «φυσικά» θέμα διαγραφής των χρεών δεν τίθεται καν, παρά μόνο από την κυβέρνηση της Ινδονησίας, που πάντως είναι απίθανο να την επιτύχει. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας πίεζαν χτες τις κυβερνήσεις που υποσχέθηκαν μεγάλα ποσά να τα διαθέσουν πράγματι, και να τα διαθέσουν άμεσα: μόλις ένα μικρό ποσοστό της υπεσχημένης χρηματικής «βοήθειας» των 4 δισ. δολαρίων έχει διατεθεί, αν και τα μεγέθη πλασματικά υπερδιογκώνονται στα 6 δισ. λόγω του συνυπολογισμού (από τον Κόλιν Πάουελ, μεταξύ πολλών άλλων) στη «βοήθεια» αυτήν των στρατιωτικών δαπανών (ως τέτοια, π.χ., συνυπολογίζεται το... επιχειρησιακό κόστος του αεροπλανοφόρου «Αβραάμ Λίνκολν», γαλλικών ελικοπτεροφόρων, ισπανικών και αυστραλιανών πολεμικών!.. ). Τα «λογιστικά» προβλήματα συνεχίζονται όσον αφορά τη διανομή βοήθειας - ειδικά στις χειρότερα πληγείσες περιοχές της Ινδονησίας: ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι στην επαρχία Ατσέχ έχει καταφέρει να διανείμει βοήθεια σε 300 από τους 500.000 πληγέντες που είχε θέσει ως «στόχο» - και σε αυτά προστίθενται οι πολιτικές σκοπιμότητες και αντιδικίες (με αυτονομιστικά κινήματα σε Ινδονησία - GAM - και Σρι Λάνκα -Τίγρεις των Ταμίλ - και μεταξύ «δωρητριών» και πληγεισών χωρών, π.χ. Ινδία). Σα να μην έφθαναν αυτά, συνεχίζονταν ατυχήματα που διέκοπταν τη «ροή» της βοήθειας, όπως η πτώση αμερικανικού ελικοπτέρου με δύο μικροτραυματισμούς μελών του πληρώματός του στην Ινδονησία, ενώ στη Σρι Λάνκα καταρρακτώδεις βροχές εμπόδιζαν τη διανομή βοήθειας και εκφράζονταν φόβοι ότι η νήσος μπορεί να πληγεί από τυφώνα...


Associated Press

Στο μεταξύ, ο απολογισμός των θυμάτων αναθεωρήθηκε από τις κυβερνήσεις της περιοχής προς τα κάτω και, από τους 165.000 νεκρούς, μυστηριωδώς «κατέβηκε» επίσημα στους 156.000 νεκρούς, παρά το ότι οι άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού αναφέρουν το αντίθετο, ότι δηλαδή καθημερινά ανασύρονται μόνο στην ινδονησιακή επαρχία Ατσέχ τουλάχιστον 2.000 σοροί κατά μέσον όρο. (Ο επίσημος προσωρινός απολογισμός χτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου: Ινδονησία 104.055 νεκροί, Σρι Λάνκα 30.718, Ινδία 15.639 (5.617 αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί) Ταϊλάνδη 5.305, Μαλδίβες 82, Μαλαισία 68, Βιρμανία 59, Μπανγκλαντές 2, Σομαλία 298, Τανζανία 10, Κένια 1, συνολικά 156.237 θύματα - όλα αυτά τα στοιχεία μοιάζουν εξαιρετικά «υποτιμημένα» σε σχέση με μερικές ημέρες πριν!..).

Η Ατσέχ συγκλονιζόταν χτες Δευτέρα από μετασεισμούς, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 6,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με τους Αμερικανούς γεωλόγους. Στην Ταϊλάνδη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εκταφή κάποιων εκατοντάδων σορών για λήψη δειγμάτων DNA για την πιθανότητα αναγνώρισής τους. Σρι Λάνκα και Ινδονησία ξανάνοιξαν χτες, με τη συνδρομή της UNICEF, πολλά σχολεία, σε μια προσπάθεια «επιστροφής στην ομαλότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ