Σάββατο 13 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιομηχανικές μνήμες στη Σύρο

To εργοστάσιο σκαγιών Κατσιμαντή - Αναιρούση
To εργοστάσιο σκαγιών Κατσιμαντή - Αναιρούση
Μηχανές, συσκευές, εργαλεία, ακόμα και ένα «σκαγάδικο» ως αυτόνομο έκθεμα, περιλαμβάνει το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο στην Ελλάδα, που μόνο στην Ερμούπολη της Σύρου θα μπορούσε να ιδρυθεί, και εγκαινιάστηκε χτες.

Η Ερμούπολη υπήρξε το μεγαλύτερο εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο της χώρας και στο τέλος του 19ου αιώνα ήταν ήδη μια βιομηχανική πόλη. Η αποβιομηχάνιση αμέσως μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο έφερε την παρακμή και το μαζικό κλείσιμο του βιομηχανικού πλούτου της χώρας. Εχουν απομείνει έρημα κτίρια, κατασκευασμένα το 19ο αι., που αποτελούν όμως αδιάψευστα τεκμήρια της βιομηχανικής ιστορίας.

Ενα από αυτά τα κτίρια, το πρώην εργοστάσιο χρωματουργίας Κατσιμαντή, αποκαταστάθηκε για να στεγάσει το Μουσείο που είναι μόνο μια από τις δραστηριότητες του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού, που συστήθηκε από το Δήμο Ερμούπολης, το ΥΠΠΟ - Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών - Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών. Σε δύο ακόμα βιομηχανικά κτίρια που θα αποκατασταθούν θα στεγαστούν δραστηριότητες όπως η μονάδα τεκμηρίωσης, η μονάδα εργαστηρίων, το δίκτυο των επισκέψιμων χώρων παραγωγής - εργασίας εντός της βιομηχανικής ζώνης της Ερμούπολης και η μονάδα υποδοχής ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ