Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Εκκλήσεις και προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ

Προσφυγικό στρατόπεδο στην Ατσεχ. Η «βοήθεια» φθάνει αργά και με δυσκολίες...

Associated Press

Προσφυγικό στρατόπεδο στην Ατσεχ. Η «βοήθεια» φθάνει αργά και με δυσκολίες...
ΓΕΝΕΥΗ..-- Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ για το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας Γιαν Εγκελαντ κάλεσε χτες τις λεγόμενες δωρήτριες χώρες να αποδεσμεύσουν πράγματι και το ταχύτερο δυνατό χρήματα από την υπεσχημένη «βοήθεια» για τους πληγέντες στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής από το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκέμβρη, τονίζοντας ότι μόλις το ένα δέκατο από αυτήν έχει φθάσει στην περιοχή. Τα ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της βοήθειας πλήθαιναν στον διεθνή Τύπο - αναλυτές έθεταν το ερώτημα ποιο ποσοστό της βοήθειας θα φθάσει πράγματι στα θύματα. Απάντηση δεν υπάρχει...

Το θέμα της υλικής και - κυρίως - της ανθρώπινης καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι είχαν χτες «υποχωρήσει» από τα πρωτοσέλιδα. Επαναλαμβάνονταν οι αυτοεπιδοκιμαστικές καταγραφές της «γενναιοδωρίας» των Δυτικών και «συμμάχων» τους κυβερνήσεων. Στην Ινδονησία, στο μεταξύ, ο επίσημος επιβεβαιωμένος απολογισμός - μη τελικός... - ξεπερνούσε τους 105 χιλιάδες νεκρούς. Η ινδονησιακή κυβέρνηση χτες επέβαλε στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αρωγής να εγγράφονται πριν ταξιδεύσουν έξω από τις Μπάντα Ατσεχ και Μελαμπόχ, για «λόγους ασφαλείας». Στη Σρι Λάνκα, πολύς λόγος έγινε για την πρωτοβουλία της Προέδρου Κουμαρατούνγκα να «υιοθετήσει ένα παιδί Ταμίλ», μια κίνηση «καλής θέλησης» έναντι των αυτονομιστών της οργάνωσης «Τίγρεις». Στην Ταϊλάνδη, η Ιντερπόλ έστησε ένα κέντρο αναγνώρισης των θυμάτων, βασικά των τουριστών - που χαρακτηρίστηκε το «μεγαλύτερο στην ιστορία».

Η «βοήθεια» και η συνεχιζόμενη κρίση

Από τα «περισσότερα από 4 δισ.» δολάρια που έχουν υποσχεθεί κυβερνήσεις επισήμως για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο Εγκελαντ, μόλις τα 300 εκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί στα προγράμματα διανομής τροφίμων ή ανοικοδόμησης. «Χρειαζόμαστε πολύ γρήγορα περισσότερα υπογεγραμμένα συμβόλαια, περισσότερα μετρητά, πιο στέρεες δεσμεύσεις ώστε να συνεχίσουμε την τεράστια αυτή προσπάθεια τους επόμενους έξι μήνες», δήλωσε, σύμφωνα με το BBC. Ο Εγκελαντ δήλωσε ακόμη ότι δεν καταγράφονται ξεσπάσματα επιδημιών ή μαζικού λιμού.

Από την οικογένεια της 7χρονης έμεινε μόνο ένας θείος...

Associated Press

Από την οικογένεια της 7χρονης έμεινε μόνο ένας θείος...
Ο Φιλ Μπλούμερ της βρετανικής οργάνωσης αρωγής «Oxfam» δήλωνε ότι «δεν είναι η στιγμή για κενή (περιεχομένου) ρητορική», συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε εγγυήσεις» από τη Γενεύη για την πραγμάτωση των υποσχέσεων όσο και τη μη «εκτροπή κεφαλαίων» από τα προϋπολογισμένα ποσά για άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις. Η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) εκτιμούσε ότι άμεση ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας χρειάζονται τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι και συνιστούσε να γίνει διανομή της επείγουσας βοήθειας από τις ίδιες τις τοπικές αρχές.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ αναφέρει ότι θα διανείμει 4.000 τόνους ρυζιού στη Σρι Λάνκα, ποσότητα που αρκεί για να τραφούν μόλις 500.000 άνθρωποι για δύο εβδομάδες. Στην Ινδονησία, δεν υπάρχουν μηχανισμοί διανομής της βοήθειας.

Η διανομή των τροφίμων, των φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης συνέχιζε να γίνεται αργά και με δυσκολίες, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, ειδικά στη Σρι Λάνκα. Μόλις χτες, 16 μέρες μετά την καταστροφή, έφθασε από το έδαφος βοήθεια στη Μέλαμποχ της Ινδονησίας, σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου. Αλλά πέρα από αυτή την «καλή» είδηση, η UNICEF ανέφερε το «πρώτο κρούσμα ιλαράς» στην περιοχή της επαρχίας Ατσεχ, όπου γίνονται επείγουσες προσπάθειες εγκατάστασης κινητών μονάδων υγιεινής για τους αστέγους, που κατά συντηρητικούς υπολογισμούς φθάνουν τους 600.000. Κατά την UNICEF, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για τον εμβολιασμό περίπου 575.000 παιδιών σε ολόκληρη την επαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ