Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Περί «βοήθειας»...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ, τα 84 σεντς από κάθε δολάριο βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη χώρα αυτή υπό μορφή αγορασμένων αγαθών και υπηρεσιών. Σχεδόν το 75% της βοήθειας που παρέχει ο Καναδάς είναι «προσδεδεμένη» σε υπηρεσίες της χώρας, ενώ Γερμανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Αυστραλία και άλλες χώρες προωθούν δικά τους αγαθά και υπηρεσίες διαμέσου της «βοήθειας».

Αυτή η «προώθηση» περιλαμβάνει από τα τρόφιμα που παράγουν έως τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές, τις τεχνικές συμβουλές, τις υπηρεσίες ασφαλείας κ.λπ.

Η διεθνής βοήθεια παρέχεται - ανοιχτά το είχε παραδεχτεί ο Κόλιν Πάουελ στην Ινδονησία την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας για οργανική ένταξή της στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» - στο πλαίσιο της «προώθησης εθνικών συμφερόντων», πολιτικών, γεωπολιτικών, οικονομικών, ακόμη και στρατιωτικών.

Μόλις 300 εκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί από τα υπεσχημένα 4 δισ. της «βοήθειας» στις πληγείσες χώρες, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της οργάνωσης του ΟΗΕ για τη διανομή της, Γιαν Εγκελαντ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 25 δισ. δολάρια θα χρειαστούν στις 13 χώρες που επλήγησαν για να αποκατασταθούν οι βασικές υποδομές - το μέγεθος αυτό δε συμπεριλαμβάνει την κάλυψη των άμεσων, επισιτιστικών, φαρμακευτικών και άλλων άμεσων αναγκών. Το από πού θα βρεθούν, χωρά πολλή συζήτηση...

Το χάσμα λόγων και πράξεων όσον αφορά τη «βοήθεια» είναι πιο εμφανές από ποτέ στην περίπτωση του σεισμού στο Μπαμ του Ιράν το Γενάρη του 2004, όταν ένας σεισμός είχε κοστίσει κάπου 32.000 ζωές: από την υπεσχημένη διεθνή βοήθεια του 1 δισ., η Τεχεράνη έλαβε 17,4 εκατομμύρια δολάρια. Ενα χρόνο μετά, οι επιζώντες της τρομακτικής καταστροφής συνεχίζουν να ζουν σε αντίσκηνα και προσωρινές κατασκευές. Η πραγματικότητα αυτή είναι γνωστή και στη Λατινική Αμερική, όπου μετά τον τυφώνα «Μιτς» υπήρξαν εξίσου «γενναιόδωρες» υποσχέσεις βοήθειας, από τις οποίες χάθηκαν κάπου 2 δισ. δολάρια.

Στο ζοφερό σκηνικό κυνισμού και υποκρισίας προστίθεται ο συνυπολογισμός του παγώματος της αποπληρωμής χρεών στη «βοήθεια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ