Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα όρια της «φιλανθρωπίας»

Καλή είναι η διεθνής βοήθεια στα θύματα του σεισμού και των τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά μην τους καλομάθουμε και ξεχάσουν ποιοι είναι!..

Πάνω - κάτω, αυτό είναι το νόημα της δήλωσης κορυφαίου αξιωματούχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Raghuram Rajan, σύμβουλος του ΔΝΤ, συνέστησε προσοχή προς τις πλούσιες χώρες, που αποφάσισαν να στείλουν βοήθεια στη Σρι Λάνκα, γιατί υπάρχει «κίνδυνος» να ενισχυθεί η ρουπία, το εθνικό νόμισμα της χώρας.

Για να ενισχύσει την άποψή του, ο κ. Rajan ανέφερε ότι η ρουπία της Σρι Λάνκα είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των λοιπών νομισμάτων, τη βδομάδα που πέρασε, έναντι του δολαρίου και του γιεν, μετά τα φονικά τσουνάμι στις 26 Δεκέμβρη, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 30.000 ανθρώπων στο νησί.

Με λίγα λόγια, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνιστά να μειωθεί η ροή βοήθειας, γιατί δε θα πρέπει να χάσει η Σρι Λάνκα τα χαρακτηριστικά της, αυτά δηλαδή που την έκαναν παράδεισο για τις πολυεθνικές εταιρίες και είναι η φτώχεια και τα φθηνά εργατικά χέρια. Αυτή είναι η «φιλανθρωπία» του μεγάλου κεφαλαίου...

Αλλο ένα δείγμα αυτής της «φιλανθρωπίας» έδωσε η λεγόμενη «Λέσχη του Παρισιού», στην οποία συμμετέχουν οι μεγάλες χώρες - πιστωτές. Μετά τους «λεονταρισμούς» περί παραγραφής μέρους των χρεών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, η «Λέσχη» αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη να προτείνει ένα «μορατόριουμ» για την αποπληρωμή των χρεών. Δηλαδή, δε δέχτηκαν να χαρίσουν ούτε ένα δολάριο στις χώρες που ξεζούμισαν πριν από το χτύπημα του σεισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ