Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ
Επεσαν βαριές «καμπάνες»

ICON

Ενοχοι για όσα κατηγορήθηκαν. Αυτή είναι η ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου αναφορικά με τα όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή στη Νέα Σμύρνη.

Πανιώνιος και Ολυμπιακός, παρά τις συντονισμένες προσπάθειές τους να αποφύγουν τις ευθύνες τους, κρίθηκαν απόλυτα υπεύθυνοι για τα σοβαρά έκτροπα και τη μη τέλεση του αγώνα. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο αθλητικός δικαστής ανακοίνωσε τις ποινές. Αμφότερες οι ΠΑΕ μηδενίζονται για το συγκεκριμένο παιχνίδι και τους αφαιρούνται τρεις (3) βαθμοί. Επιπλέον τους επιβάλλεται να αγωνιστούν χωρίς φιλάθλους (κεκλεισμένων των θυρών) στα επόμενα τέσσερα (4) εντός έδρας παιχνίδια τους. Τέλος, στον Πανιώνιο επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ, ενώ στον Ολυμπιακό 300.000 ευρώ. Οσο για τον Αχ. Μπέο, μέλος του ΔΣ του Πανιωνίου, τιμωρήθηκε με δίμηνη στέρηση του δικαιώματος να κατέχει κάθε εταιρικό αξίωμα.

Να επισημανθεί ότι ο Ολυμπιακός είναι υπότροπος και η ποινή για την έδρα του θα αυξηθεί - υπήρχε διάσταση απόψεων αν θα γίνει 5 ή 7 αγωνιστικές. Σημειώνεται ακόμα ότι και οι δύο ΠΑΕ θα καταθέσουν έφεση.

Νωρίτερα χτες το μεσημέρι παίχτηκε το δεύτερο ημίχρονο της υπόθεσης (αγόρευση συνηγόρων του Πανιωνίου), χωρίς καμία έκπληξη.

Και οι «κυανέρυθροι», άλλωστε είχε διαφανεί από την πρώτη μέρα, αρνήθηκαν κάθε ευθύνη για τη μη τέλεση του αγώνα. Βασικό μέλημά τους, όπως και του Ολυμπιακού, να μην τη χρεωθούν (ενδεχόμενο που θα μετρίαζε σημαντικά τις ποινές). Ακολουθώντας - παρά τη δήλωση μη επαφής και συνεννόησης - τη γραμμή του Ολυμπιακού, ο Πανιώνιος εκτιμά πως αποδείχτηκε (από τη διαδικασία και τους μάρτυρες) ότι το παιχνίδι μπορούσε να γίνει. Δηλαδή, αποκλειστικός υπαίτιος καθίσταται ο διαιτητής Τσίκινης.

Βασική αιτίαση των «κυανέρυθρων», ότι (σύμφωνα και με τις καταθέσεις εκπροσώπων αστυνομίας, παρατηρητών αγώνα και ΔΕΑΒ) περίπου 20 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης, είχε αποκατασταθεί η τάξη και το γήπεδο ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει το παιχνίδι. «Δεν υπάρχει - από τη διαδικασία και τα στοιχεία - ίχνος ένδειξης για σχέση των επεισοδίων που προηγήθηκαν με τη διακοπή. Η απόφαση του κυρίου Τσίκινη ήταν προϊόν κακής εκτίμησης των πραγματικών περιστατικών» υποστήριξε ο συνήγορος του Πανιωνίου, Π. Καϊμακάμης. «Αρχικά η αστυνομική δύναμη ήταν ελλιπής. Στη συνέχεια δεν ήταν απλά επαρκής αλλά επαρκέστατη. Ο διαιτητής ήταν υποχρεωμένος να τον αρχίσει. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί από τους κανονισμούς και την ακροαματική διαδικασία» ήταν άλλη από τις αποστροφές, της υπεράσπισης.

Πάντως χτες αναδείχτηκε και μια ακόμα πλευρά, των ευθυνών της κυβέρνησης. Οπως ανέφεραν οι συνήγοροι του Πανιωνίου - επιχειρώντας να ανατρέψουν την κατηγορία για ευθύνη στη διακίνηση των εισιτηρίων - δεν έχει υπογραφεί, από τον υπουργό Πολιτισμού, η (προβλεπόμενη από το νόμο) απόφαση που καθορίζει τον τρόπο διάθεσής τους. «Αρα δεν μπορεί να μας αποδοθεί ευθύνη. Κανείς δεν υποχρεώνει κανένα ν' ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία»...

Χαρακτηριστική επίσης είναι η δήλωση του δικηγόρου του Ολυμπιακού στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΦΛΑΣ»: «Από τη χτεσινή, διαδικασία, κατέρρευσε το ενδεχόμενο μηδενισμού του Ολυμπιακού. Αντίθετη περίπτωση θα είναι σκάνδαλο. Θα σημάνει αλλοίωση του πρωταθλήματος. Σ' αυτή την περίπτωση δε θα έχουμε κατάκτηση αλλά απονομή του τίτλου του πρωταθλητή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ