Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε αναμονή εξελίξεων

Ερχεται στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον ότι οποιαδήποτε νέα πρόταση από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού θα περιέχει τις βασικές θέσεις της Αγκυρας.

Οπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας εξασφαλισμένη την αμερικανική υποστήριξη, θα προβεί σύντομα σε κίνηση εντυπωσιασμού στο Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, χωρίς να σχολιάζει την ουσία των πληροφοριών αυτών, είπε ότι «η Τουρκία μάς έχει συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις», για να προσθέσει ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ειλικρίνεια των προθέσεών της.

Υπό το φως των αναμενόμενων εξελίξεων Αθήνα και Λευκωσία θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα και τις κινήσεις τους στη συνάντηση του Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στις 25 Ιανουαρίου στην ελληνική πρωτεύουσα. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, στόχος της επικείμενης επίσκεψης του Τ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα είναι να ανασκοπήσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας την παρούσα κατάσταση του Κυπριακού και τις διαγραφόμενες εξελίξεις. Ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Αθήνα και η Λευκωσία είναι έτοιμες για αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου, αλλά τόνισε ότι η πολιτική των δύο κυβερνήσεων δεν καθορίζεται από την πολιτική και τη στρατηγική της Αγκυρας.

Ο κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε, χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, τις αναφορές του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Η πλευρά μας, είπε, με πολύ πρακτικό τρόπο έδειξε τη διάθεσή της για λύση του Κυπριακού μην ασκώντας «βέτο» στις 17 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η εμμονή της τουρκικής κυβέρνησης σε κόκκινες γραμμές δεν υποδηλοί καμιά αλλαγή στάσης ή πολιτικής εκ μέρους της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Ο κ. Χρυσοστομίδης σχολίασε δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, τις οποίες η Αγκυρα πρέπει να προστατεύσει.

Ο Τούρκος Υπουργός, σε δηλώσεις του στη Σαμπάχ, μίλησε για δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστά έθνη στην Κύπρο και υποστήριξε ότι η παρουσία στο νησί τουρκικών στρατευμάτων πηγάζει από τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Ο κ. Τσιτσέκ είπε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα υποχώρησης της Τουρκίας, λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία, τα οποία έγιναν αποδεκτά από την Αγκυρα βάσει του σχεδίου Ανάν.

«Υπάρχουν ορισμένα βασικά θέματα για συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο και στο πλαίσιο αυτό μπορούν να συζητηθούν πολλά, υπό τον όρο ότι θα διατηρηθούν οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας στο νησί», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Είπε ότι το 2005 «θα είναι έτος για την Κύπρο» και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό μπορούν να αρχίσουν και να συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε ακόμη ότι από τώρα και στο εξής, η Νότια Κύπρος, όπως χαρακτήρισε τις ελεύθερες περιοχές, είναι μια από τις 25 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία και να καταβάλει προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η δική της ένταξη.

Δηλώσεις Ταλάτ

Ο «πρωθυπουργός» στα Κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η Τουρκία θα επεκτείνει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου τη συμφωνία της Αγκυρας για την τελωνειακή ένωση, ώστε να συμπεριλάβει και την Κύπρο.

Ο κ. Ταλάτ μιλούσε για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε προχτές στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τον τρόπο επέκτασης της συμφωνίας της Αγκυρας σε σχέση με την Κύπρο.

Εξάλλου, ο κ. Ταλάτ διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ζητήσει νέα πρωτοβουλία από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Νταβός, λέγοντας ότι ο Κόφι Ανάν δε θα είναι καν στο Νταβός για το καθιερωμένο οικονομικό φόρουμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα πιέζουν και οι Γάλλοι (2005-09-15 00:00:00.0)
Υπογραφή σημαίνει και εφαρμογή (2005-04-06 00:00:00.0)
«Απάντηση» στην πρόσκληση Ερντογάν (2005-02-16 00:00:00.0)
Αλλες οι τουρκικές «προτεραιότητες» (2004-11-09 00:00:00.0)
Αντιδικία εξαιτίας της έκθεσης της ΕΕ για την Τουρκία (2004-10-09 00:00:00.0)
Αποκλείουν νέα διαπραγμάτευση (2004-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ