Σάββατο 13 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Μαχητικές διαδηλώσεις κατά του Σουχάρτο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Επεισοδιακές συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων φοιτητών και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν χτες έξω από την κατοικία του πρώην δικτάτορα της Ινδονησίας Σουχάρτο. Αφορμή για τη χτεσινή μαζική φοιτητική διαδήλωση, δύο χρόνια μετά τις αιματηρές λαϊκές κινητοποιήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Σουχάρτο από την εξουσία, αποτέλεσε η κωλυσιεργία κυβερνητικών και δικαστικών αρχών σε σχέση με την παραπομπή του πρώην δικτάτορα σε δίκη, αλλά και την τιμωρία των ιθυνόντων για τα συχνά κρούσματα αστυνομικής βίας στην Ινδονησία.

Ορισμένα από τα πιο κεντρικά συνθήματα των φοιτητών κυμαίνονταν από το αίτημα της άμεσης παραπομπής του Σουχάρτο σε δίκη έως και του απαγχονισμού του.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση των φοιτητών στην πολυτελή κατοικία του Σουχάρτο, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και γκλομπς. Οι φοιτητές ανταπάντησαν στην αστυνομική καταστολή με πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ. Εως αργά χτες βράδυ, συγκεχυμένες παρέμειναν οι πληροφορίες σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια. Επιβεβαιωμένη είναι μόνον η είδηση του αρκετά σοβαρού τραυματισμού ενός Ινδονήσιου δημοσιογράφου, ενός αστυνομικού και η σύλληψη τουλάχιστον επτά φοιτητών.

  • Συμφωνία για τρίμηνη παύση των πυρών στην ινδονησιακή επαρχία Ατσέι «για ανθρωπιστικούς λόγους» υπογράφτηκε χτες στη Γενεύη ανάμεσα σε αντιπροσωπεία Ινδονήσιων κυβερνητικών αξιωματούχων και στελέχη του ανταρτικού αυτονομιστικού «Κινήματος για Ελεύθερο Ατσέι».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ