Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΑΡΤΙΝ ΣΚΟΡΤΣΕΖΕ
Ιπτάμενος κροίσος

Δεν είναι σωστό να κάνεις συγκρίσεις. Καμία σχέση ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο με τον Ορσον Γουέλς. Καμία σχέση, φυσικά, και ο «Ιπτάμενος κροίσος» με τον «Πολίτη Κέιν». Το μόνο πράγμα που ενώνει τα παραπάνω είναι η τεχνική (δε λέμε η τέχνη) του κινηματογράφου. Πρόκειται για δυο ταινίες που χειρίζονται το ίδιο (σε τελευταία ανάλυση) θέμα. Την περιπετειώδη, και άκρως ενδιαφέρουσα (από πολλές απόψεις), ζωή του Χάουαρντ Χιουζ.

Ποιος είναι ο Χάουαρντ Χιουζ; Από πού να αρχίζεις και πού να τελειώνεις! Στα 18 του κληρονομεί τον Τεξανό εφευρέτη πατέρα του. Αμέσως μετακομίζει στο Λος Αντζελες και γίνεται κινηματογραφικός παραγωγός του Χόλιγουντ. Στα πόδια του, στα χέρια του, στην αγκαλιά του (όπως το πάρετε) πέφτουν μερικές από τις πιο όμορφες γυναίκες της εποχής (Τζιν Χάρλοου, Κάθριν Χέπμπορν, Αβα Γκάρντνερ κ.ά.). Μετά τον κινηματογράφο, ο «δραστήριος» αυτός κύριος «χώνεται» στα ηλεκτρονικά και στη συνέχεια στα καζίνα. Και τέλος, στη μεγάλη αγάπη του, το πάθος του, την αεροπλοΐα. Δική του η TWA! (Ο ίδιος ήταν ένας από τους καλύτερους πιλότους του κόσμου).

Να σημειώσουμε, πως όλα αυτά γίνονται πριν και αμέσως μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μια πολύ ενδιαφέρουσα (από πολλές απόψεις) περίοδο. Περίοδο που η επιστήμη, η τέχνη, η βιομηχανία, οι μεταφορές, ο κινηματογράφος, τα καζίνα, η αεροπλοΐα, σημειώνουν αλματώδη πρόοδο. Ο Χιουζ εκμεταλλεύεται, με όλους τους τρόπους, αυτή την πρόοδο. (Για να είμαστε δίκαιοι, συμβάλλει και αυτός σε αυτή την ανάπτυξη - για τους δικούς του βέβαια λόγους. Ιδιαίτερα στο χώρο της αεροπλοΐας, αφού είχε τη διορατικότητα να «ποντάρει», με πολλούς τρόπους, στη δημιουργία μιας σύγχρονης υπερατλαντικής αερομεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων).

Ολοι γνωρίζουμε πως «υπάρχουν πέντε τρόποι για να πεις την αλήθεια». Ο Σκορτσέζε, δυστυχώς, διάλεξε τον... έκτο. Αυτόν που τα λέει όλα και δε λέει τίποτα! Εκανε τη ζωή και το «έργο» τού Τεξανού μεγιστάνα μια επική, ερωτική περιπέτεια. Ετσι, γεγονότα ιδιαίτερης αξίας, πέρασαν στα ψιλά. Το βάρος έπεσε στους έρωτες και στη «δημιουργική» προσωπικότητα του ήρωα. Ο οποίος όμως, για την ιστορία και από την ιστορία, ήταν χωμένος βαθιά στη διαπλοκή, στις απάτες, στους εκβιασμούς και στις εξαγορές συνειδήσεων. Ηταν μοχλός του καπιταλιστικού συστήματος. Για να αντιληφθείτε, για τι πρόσωπο μιλάμε, θα σας αναφέρω μόνον ένα σημείο, που έχει να κάνει και με τη χώρα μας. Θυμάστε την περίφημη αμερικανική αεροπορική βιομηχανία «Λόκχιντ»; Ε, λοιπόν, και αυτός ήταν «συνδεδεμένος» μαζί της. Την εξαγόραζε χοντρά και τον εξαγόραζε χοντρά! (Οι δικοί μας, συγκριτικά, ψίχουλα έδιναν - ψίχουλα έπαιρναν)!

Ο Σκορτσέζε δεν το έκρυψε αυτό. Ούτε τον άγριο και εξοντωτικό ανταγωνισμό ανάμεσα στην TWA και την PAN-AMERICAN (δυο αμερικανικά αερομεταφορικά, ανταγωνιστικά μονοπώλια). Δεν έκρυψε, επίσης, πως ο Χιουζ έπαιρνε χαριστικές αναθέσεις από τον αμερικανικό στρατό, για όπλα, αεροπλάνα και υποβρύχια, τα οποία ποτέ δεν παρέδιδε, κρατώντας - ωστόσο - τα λεφτά για «πάρτη» του (κάποια από αυτά, βέβαια, πήγαιναν για προεκλογικές εκστρατείες). Ούτε και το ρόλο των πολιτικών στον ανταγωνισμό των μεγάλων εταιριών έκρυψε. Ομως, διάλεξε την τεχνική τού CNN, για να μας αφηγηθεί την ιστορία. Και ο θεατής πέφτει θύμα της «ηλεκτρονικής» πληροφόρησης. Αντί να φτάνει στο ψητό, τρώει τις πέτσες. Αντί να βλέπει τον πραγματικό πόλεμο στο Ιράκ, ας πούμε, βλέπει διάφορα «φωτάκια» να αναβοσβήνουν. Και κάτω, βέβαια, τα θύματα σχηματίζουν σωρό!

Τα «φωτάκια», λοιπόν, του Σκορτσέζε, εάν είσαι πολιτικά απληροφόρητος, σε γραπώνουν από το λαιμό και σε σέρνουν. Παρακολουθείς τον «επικό» δρόμο του Χιουζ, αναγνωρίζεις το «δημιουργικό» μεγαλείο του και συμπάσχεις μαζί του στις αναποδιές που του τυχαίνουν ή σε αυτές που ο ίδιος προκαλεί (αποτυχημένοι έρωτες, μικροβιοφοβία κ.ά.). Πράγματι, αν ξεγυμνώσεις πολιτικά τον άνθρωπο Χιουζ και τον δεις σαν μια «περίπτωση», είναι όντως ένα τραγικό πρόσωπο. Τέτοιο που συναντάς στις δικές μας αρχαίες τραγωδίες. Ενα πρόσωπο φιλόδοξο, αλαζονικό, βίαιο, ακραίο! Και η κατάληξη αυτού του προσώπου, όπως είναι φυσικό, δε θα μπορούσε να ήταν άλλη από αυτή του Χιουζ. Μοναξιά και πόνος!

Ο πονηρεμένος θεατής, όμως, θα κάνει - πρέπει να κάνει - τις δικές του αναφορές. Και τους δικούς του συνειρμούς. Διατηρώντας τις αναλογίες θα συσχετίσει - πρέπει να συσχετίσει - τον Χιουζ με τον Αγγελόπουλο, τον Μπόμπολα και τον Κόκκαλη. Το μόνο μειονέκτημα των δικών μας «δραστήριων» βιομηχάνων είναι ότι τον Χιουζ παίζει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Ο οποίος και καλός ηθοποιός, τελικά, είναι (στη συγκεκριμένη ταινία) και αρέσει και στα κορίτσια.

Παίζουν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κέιτ Μπλάνσετ, Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Τζον Σ. Ρέιλι, Αλεκ Μπάλντουιν, Αλαν Αλντα, Τζουντ Λο, Γκουέν Στέφανι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επιστροφή (2016-01-21 00:00:00.0)
Ο λύκος της Γουόλ Στριτ (2013-12-25 00:00:00.0)
Μπρος προς τις Αμερικές! (2010-02-26 00:00:00.0)
Συνάντηση στον ...Παράδεισο (2005-03-16 00:00:00.0)
Σταγόνες αγάπης (2003-07-06 00:00:00.0)
Γρήγορη και θανάσιμη (2003-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ