Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στο «βωμό» της απελευθέρωσης

Η κυβέρνηση περιορίζεται σε επιμέρους παρεμβάσεις και αναμένει τους «σωτήρες» ιδιώτες

Δεσμευόμενη από τις επιταγές της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η κυβέρνηση αποφεύγει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής. Αν και αναγνωρίζει ότι το σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο, αντιμετωπίζει τους κινδύνους για το 2005 με επικλήσεις στην ευαισθησία του ...καταναλωτικού κοινού. Η περιβόητη επιτροπή για την επάρκεια του συστήματος, το πόρισμα της οποίας παρουσιάστηκε χτες, συστήνει μια σειρά από μέτρα που περιορίζονται στην ...καλή συντήρηση των μονάδων και των δικτύων μεταφοράς, τιμολογιακές παρεμβάσεις υπέρ των βιομηχανιών και γενικότερα με μια καλύτερη διαχείριση του συστήματος. Οπως είπε και ο Δ. Σιούφας, η επαρκής τροφοδότηση ηλεκτρικής ενέργειας «είναι υπόθεση όλων μας», ιδίως σήμερα «που το σύστημα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση»!

Στο θέμα των τιμολογίων δεδομένη είναι η ευνοϊκή αντιμετώπιση 335 μεγάλων επιχειρήσεων, που ήδη βρίσκονται σε επαφή με τη ΔΕΗ. Μέχρι τον Απρίλη θα έχει διαμορφωθεί σχέδιο κινήτρων, μεταξύ των οποίων και σημαντική μείωση των τιμολογίων για τον περιορισμό της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής. Εάν η συμφωνία δεν τηρηθεί, θα προβλέπεται πρόσθετη επιβάρυνση. Θα εξεταστεί, επίσης, η εφαρμογή του μειωμένου τιμολογίου και στην οικιακή κατανάλωση, ωστόσο τα περιθώρια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πιο περιορισμένα, όπως και ο έλεγχος από τα νοικοκυριά, με σοβαρό κίνδυνο να υπάρξει έμμεση αύξηση των οικιακών τιμολογίων!

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης αναγνώρισε ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Ενέργειας Ν. Στεφάνου, από την απόφαση μέχρι την κατασκευή μιας μονάδας, απαιτούνται το λιγότερο 4 - 5 χρόνια! Ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις είναι ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση το θεσμικό πλαίσιο, που στόχο έχει να εξασφαλίσει την κερδοφόρο είσοδο των ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή. Σε συνδυασμό με την υποχρέωση να αναλάβουν μέρος της παραγωγής οι ιδιώτες, η κυβέρνηση αναμένει την εκδήλωση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, για να προωθήσει τον ενεργειακό σχεδιασμό!!!

Μέχρι τότε, θα επιδιωχτεί η κάλυψη των αναγκών με τη συντήρηση των μονάδων του νοτίου συστήματος, την ενοικίαση αεροστροβιλικών μονάδων 100 - 120 MW από τη ΔΕΗ στο Λαύριο για τις θερινές απαιτήσεις, καλύτερο προγραμματισμό εισαγωγών ενέργειας, παρεμβάσεις στο σύστημα μεταφοράς κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ