Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στους δρόμους με τα τρακτέρ οι βαμβακοπαραγωγοί

Αιτήματα που αποπροσανατολίζουν και διχάζουν προβάλλουν οι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και της Μαγνησίας

Χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί, από διάφορες περιοχές της χώρας, βγήκαν χτες με τα τρακτέρ τους στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και να ζητήσουν να καλυφθεί το χαμένο εισόδημά του. Κινητοποιήσεις, μέχρι στιγμής, έχουμε κύρια σε Θεσσαλία, Βοιωτία...

Οι βαμβακοπαραγωγοί από τη Λάρισα και τη Μαγνησία έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες τρακτέρ κατά μήκος της Εθνικής Οδού ΑΘήνας - Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Κεφάλωση Αλμυρού, στο Μεγάλο Μοναστήρι, στον κόμβο Πλατυκάμπου. Τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί, επίσης, στο ύψος του Κιλελέρ και του Βελεστίνου, στο Μελισσοχώρι της Λάρισας και στο δρόμο Φαρσάλων - Λάρισας. Από προχτές υπάρχουν τρακτέρ και στο Νέο Μοναστήρι, που τα έβγαλαν αγρότες από το Δήμο Θεσσαλιώτιδας.

Χτες το βράδυ συνεδρίασαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα για να εκτιμήσουν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, ενώ σήμερα, στις 11 το πρωί, θα γίνουν συγκεντρώσεις των βαμβακοπαραγωγών σε σημεία που βρίσκονται τα τρακτέρ για να συζητηθεί η πορεία της κινητοποίησης. Στο μεταξύ, σήμερα, πραγματοποιείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύσκεψη εκπροσώπων Ενώσεων Συνεταιρισμών - θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος της Ενωσης Λάρισας - στην οποία θα συζητηθεί η πορεία των ελέγχων στο βαμβάκι, που έχουν αποφασιστεί.

Επιμέρους, διχαστικά, παραπλανητικά

Το βασικό πρόβλημα των Θεσσαλών βαμβακοπαραγωγών - κι αυτών που βγήκαν χτες, στους δρόμους και των άλλων που δε συμμετέχουν - όπως και όλων των μικρομεσαίων βαμβακοκαλλιεργητών της χώρας, είναι ότι φέτος έχουν μεγάλη απώλεια εισοδήματος, καθώς πουλούν το βαμβάκι 80 δρχ. το κιλό φθηνότερα από πέρσι, ενώ κάποιοι έχουν και πρόσθετη «χασούρα», αφού δεν μπόρεσαν να πουλήσουν όλη την παραγωγή τους, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε, αυθαίρετα και παράνομα, ν' αφήσει εκτός συστήματος επιδότησης σημαντικές ποσότητες του προϊόντος.

Αυτό, λοιπόν, που θα ήθελαν όλοι οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί όλης της χώρας είναι ν' αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημά τους - τον τρόπο ας τον βρουν οι αρμόδιοι - και, ταυτόχρονα, να διασφαλιστεί ότι δε θα πάθουν το ίδιο του χρόνου και στο μέλλον. Με άλλα λόγια, θα ήθελαν να εισπράξουν μια τελική τιμή γύρω στις 360 δρχ. το κιλό - όση η είναι και η τιμή στόχου - να μην εφαρμοστεί του χρόνου ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, ο οποίος ευθύνεται για τη συνεχή μείωση του εισοδήματός τους και να μην ισχύσει από το 2006 η νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) του βαμβακιού, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ και η οποία προβλέπει την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή.

Ομως, όπως θέτει και ιεραρχεί τα αιτήματα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που διοργανώνει τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία - συμμετέχουν, κυρίως, αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, ένας του ΣΥΝ και λίγοι του ΠΑΣΟΚ - κάθε άλλο παρά εκφράζουν και εξυπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών.

Τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Κάλυψη της απώλειας εισοδήματος από τις αδιάθετες ποσότητες που παρήχθησαν νόμιμα, αλλά δεν επιδοτήθηκαν μετά από την παράνομη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Συνέχιση των ελέγχων, στα ήδη παραληφθέντα βαμβάκια, με στόχο να εντοπιστούν και να αποβληθούν από το σύστημα επιδότησης αυτά που προέρχονται από χωράφια που δε δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ, ή από δικαιώματα καλλιέργειας που δόθηκαν καθ' υπέρβαση και χωρίς να τα δικαιούνται οι καλλιεργητές, ώστε να είναι μεγαλύτερη η επιστροφή συνυπευθυνότητας.
  • Αναδιάρθρωση, εκ βάθρων, του τμήματος ελέγχου βάμβακος του ΟΠΕΚΕΠΕ και στελέχωσή του από ανθρώπους που θα εξυπηρετούν τον Ελληνα αγρότη και δε θα έχουν καμία σχέση με διαχειρίσεις του παρελθόντος.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι αυτά τα αιτήματα είναι επιμέρους, παραπλανητικά και διχαστικά. Και συγκεκριμένα:

  • Το αίτημα για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από τις αδιάθετες ποσότητες είναι επιμέρους, καθώς η μεγάλη «χασούρα» προήλθε από το γεγονός ότι η τιμή όλου του βαμβακιού που παραδόθηκε φέτος είναι πολύ χαμηλή, ενώ έχει αυξηθεί κι άλλο το κόστος παραγωγής.
  • Το αίτημα ν' αποβληθούν από το σύστημα επιδότησης τα λεγόμενα «παράνομα» βαμβάκια, είναι διχαστικό, καθώς μπορεί να φέρει σε αντιπαράθεση τον ένα βαμβακοπαραγωγό με τον άλλο, τη μια περιοχή με την άλλη, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον καταστροφικό κανονισμό κι αυτούς που τον εφαρμόζουν. Αλλά, γεννάται και το ερώτημα: Αν οι «παράνομοι» παραγωγοί που θα εντοπιστούν έχουν πάρει ήδη την επιδότηση, θα τους αφαιρεθεί; Κι αν ναι, πώς και πότε;
  • Το αίτημα για αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι παραπλανητικό, γιατί το πρόβλημα δεν είναι ν' αλλάξουν οι υπάλληλοι που διαχειρίζονται μια πολιτική, αλλά ίδια η πολιτική και να παραμεριστούν αυτοί που την καθορίζουν και την υλοποιούν σε πολιτικό επίπεδο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ