Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
«Μας κάνουν δώρο το λουκέτο»

Σωματεία των ΕΒΕ και συνδικαλιστές που συμμετείχαν σε σύσκεψη για το ωράριο, δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν από κοινού με τους εργαζόμενους για ωράριο μέχρι 48 ώρες

Καμιά ανοχή στην κυβέρνηση. Καμιά διαπραγμάτευση για το πόσο θα αυξηθεί το ωράριο καταστημάτων. Αυτό το μήνυμα στέλνουν στην κυβέρνηση μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι (ΕΒΕ) της Αττικής, που δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου. Τα κυβερνητικά σχέδια ενεργοποιούν νέες δυνάμεις που συντονίζουν τη δράση τους με τον αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, παρά και ενάντια στην υποτονική έως υποστηρικτική στάση των πλειοψηφιών των τριτοβάθμιων οργανώσεων των ΕΒΕ. Αυτό φάνηκε και στη σύσκεψη που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας μαζί με τα σωματεία των κομμωτών, των βιβλιοχαρτοπωλών και των ΕΒΕ Μοσχάτου.

Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν διάφορα σωματεία και συνδικαλιστές από Πετρούπολη, Ηλιούπολη, Αιγάλεω, Αγ. Δημήτριο, Μοσχάτο και άλλες περιοχές, έγινε σαφές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ πρέπει να ενεργοποιηθεί όχι μόνο για να μην περάσουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ωράριο των καταστημάτων. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Να διεκδικηθεί η κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων για το ωράριο.
  • Να απαιτηθεί όλα τα καταστήματα να λειτουργούν υποχρεωτικά μέχρι 48 ώρες το ανώτερο, με τρία απογεύματα κλειστά.
  • Να κατοχυρωθεί νομοθετικά η αργία της Κυριακής.
  • Να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των μικρών ΕΒΕ.
  • Να υποστηριχτεί το αίτημα των εργαζομένων για 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο.

Βασικό σημείο όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη συμμαχίας με τους εργαζόμενους που επίσης αντιδρούν στη διεύρυνση του ωραρίου, ο συντονισμός του αγώνα και η διαμόρφωση κοινού πλαισίου αιτημάτων. Τις επόμενες μέρες οι θέσεις των σωματείων και των συνδικαλιστών που συμμετείχαν στη σύσκεψη θα γίνουν γνωστές σε όλα τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες της Αττικής, προκειμένου να διευρυνθεί το μέτωπο πάλης. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Π. Βαμβακάς, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει συνεννόηση με τους εργαζόμενους για τον προγραμματισμό της πάλης, θα γίνει διάβημα στον αρμόδιο υπουργό και θα εξεταστεί η κλιμάκωση του αγώνα.

Σημαντική κριτική ασκήθηκε από όλους και στις διοικήσεις ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος, επισήμανε εισηγητικά ότι με την απελευθέρωση του ωραρίου χιλιάδες μικροί ΕΒΕ και εργαζόμενοι απειλούνται, την ίδια ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν και το πλεονέκτημα της οικονομικής επιφάνειάς τους και τα προνόμια που τους παρέχονται. «Το βίαιο κλείσιμο των μικρών μαγαζιών θα σημάνει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες όσο και για τους εργαζόμενους», τόνισε ο Π. Γαλανόπουλος και πρόσθεσε ότι «τις συνέπειες της απελευθέρωσης θα τις υποστούν και οι βιοτεχνίες που θα γίνουν ακόμη πιο εξαρτημένες από τα πολυκαταστήματα και τους μεγαλοεισαγωγείς, δηλαδή πιο ευάλωτες στο μεγάλο κεφάλαιο, υποψήφιες οι περισσότερες για κλείσιμο».

Εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του στις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από την απελευθέρωση του ωραρίου, ο Π. Βαμβακάς τόνισε ότι «η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί στην ανεργία, στον εκβιασμό, στη μιζέρια και τη φτώχεια». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει με αυταρχισμό τα σχέδιά της και ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι της Αττικής, από πολλά σωματεία, προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις άμεσα και μόλις ληφθούν οι αποφάσεις θα μπορούν να συντονιστούν.

Ο Δ. Μπαλωμένος, από το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί έντονη απάντηση στην κυβέρνηση με κάθε τρόπο». Υπέρ της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους τάχθηκε και ο πρόεδρος του σωματείου Κομμωτών «Ο ΕΡΜΗΣ», Β. Αλεβίζος, όπως και πολλοί ακόμη συνδικαλιστές. Ο Δ. Φέτσης, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ και στέλεχος της ΔΗΚΕΒΕ, επισήμανε ότι τα αποτελέσματα του απελευθερωμένου ωραρίου είναι σήμερα γνωστά σε όλους και δεν πρέπει πλέον να υπάρχουν ενδοιασμοί. «Δε χρειάζεται επιχειρηματολογία για το ωράριο, χρειάζεται να δούμε με ποιο πλαίσιο και με ποιες συμμαχίες θα αντιμετωπιστεί η κυβερνητική επίθεση». Πολλοί ακόμη συνδικαλιστές κατήγγειλαν τα κυβερνητικά σχέδια, ενώ χαρακτηριστική ήταν η φράση ενός ότι «μας κάνουν δώρο το λουκέτο»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ