Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Φοροεπιδρομή σε βάρος των ΕΒΕ

Σε ιδιωτική εταιρία «συμβούλων» ανατίθεται το έργο αναδιοργάνωσης των Εφοριών

Σε χρονιά ακόμη μεγαλύτερης φορολογικής αφαίμαξης για τους ΕΒΕ και τις μικρές επιχειρήσεις, φιλοδοξεί να μετατρέψει το 2005 η κυβέρνηση, θέτοντας στόχο την αύξηση των εσόδων που εισπράττονται από το ΔΟΥ κατά 12%. Το ποσοστό αυτό είναι τριπλάσιο του πληθωρισμού και πολύ πάνω από το στόχο αύξησης των συνολικών εσόδων του κράτους που προϋπολογίστηκαν με τον προϋπολογισμό του 2005.

Τα παραπάνω, προκύπτουν ανάγλυφα από επίσημες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους επικεφαλής των Εφοριών, στους οποίους δίνονται κατευθύνσεις και σαφείς ποσοτικοί στόχοι για τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των φοροεσόδων. Πολλά ερωτήματα προκαλεί και η απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει ζητήματα «αναδιοργάνωσης» των Εφοριών σε ιδιωτική εταιρία «Συμβούλων», με στόχο, υποτίθεται τη βελτίωση της λειτουργίας, αλλά και της αποδοτικότητάς τους. Ζητήματα, δηλαδή, που θα μπορούσαν να λυθούν πολύ καλύτερα - αν υπήρχε η πολιτική βούληση - στο πλαίσιο των κρατικών υπηρεσιών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι και μπορούν να απαντήσουν στα όποια προβλήματα καλύτερα από τον καθένα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θεωρεί ότι ο στόχος για αύξηση των φορολογικών εσόδων από τις ΔΟΥ κατά 12% είναι απόλυτα εφικτός καθώς στο κονδύλι περιλαμβάνονται και τα πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τις λεγόμενες ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις των μικρών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εγκαινίασε χτες τις προγραμματιζόμενες ανά δίμηνο συναντήσεις με τους διευθυντές των ΔΟΥ. Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως «δώσαμε οδηγία να αυξήσουν τους ρυθμούς τους με την έννοια ότι πρέπει να τελειώσει η περαίωση των παλαιών φορολογικών υποθέσεων. Να αρχίσουν οι έλεγχοι για τη χρονιά που παραγράφεται φέτος - το 1998 - και βέβαια για το 2003 που δεν περιλαμβάνεται στην περαίωση».

Η εκχώρηση ζητημάτων «αναδιοργάνωσης» των Εφοριών της χώρας σε ιδιωτική εταιρία συμβούλων, σύμφωνα με τον υπουργό είναι «να δει την κατάσταση στις Εφορίες και θα μας κάνει προτάσεις πώς να αναδιοργανώσουμε τη λειτουργία τους, ώστε να να έχουμε λιγότερα προβλήματα σε περιόδους αιχμής, που υπάρχει αυξημένη προσέλευση στις Εφορίες».

Σε ό,τι αφορά την επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα, στη βάση της «λογιστικής τιμής» που θα καθορίζεται από το υπουργείο, ο Γ. Αλογοσκούφης εκτίμησε πως με τις αλλαγές «δεν υπάρχει κανένας λόγος αναστάτωσης στην αγορά των ακινήτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απροκάλυπτος εκβιασμός (2011-01-13 00:00:00.0)
«Σκούπα» για την περαίωση (2005-09-14 00:00:00.0)
Χαμός από... ουρές (2004-09-07 00:00:00.0)
Οδηγίες για... αυξημένες εισπράξεις (1997-05-21 00:00:00.0)
Επισπεύδονται οι εκβιαστικές εκθέσεις αξιολόγησης (1997-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ