Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η Ελλάδα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος

Την πρώτη θέση, με το υψηλότερο δημόσιο χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (των 15 ή των 25), κατείχε η Ελλάδα το 2003 (προφανώς την ίδια θέση εξακολουθεί να κατέχει και σήμερα), με κριτήριο το συνολικό χρέος της γενικής κυβέρνησης (ευρύτερος δημόσιος τομέας) που αντιπροσώπευε το 109,9% του ΑΕΠ της χώρας. Αντίθετα, με κριτήριο την ελληνική κεντρική διοίκηση (στενός δημόσιος τομέας), που το χρέος αναλογούσε στο 99% του συνολικού δημόσιου χρέους, η Ελλάδα κατείχε τη δεύτερη θέση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έκθεση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), που δημοσιοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τη δομή και τα βασικά χαρακτηριστικά του δημοσίου χρέους στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Από τα αναλυτικά στοιχεία της ίδιας έκθεσης της Eurostat, μετά την Ελλάδα, τη δεύτερη θέση στην ΕΕ με το υψηλότερο δημόσιο χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ, κατέχει η Ιταλία (106,2%) και την τρίτη το Βέλγιο (100,7%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ, κατέγραψαν η Εσθονία (5,3%) και το Λουξεμβούργο (5,4%). Σημειώνεται, πως στην πλειονότητα των κρατών - μελών της ΕΕ το τμήμα του δημοσίου χρέους που αφορά το χρέος της κεντρικής διοίκησης, υπερβαίνει το 80%. Σημειώνεται, πως σε πολλά κράτη - μέλη ΕΕ, δεν υπάρχει διαχωρισμός με νομοθετικό τρόπο μεταξύ του χρέους της τοπικής και της κεντρικής διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ