Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
«Παράδεισος» κλεμμένων έργων τέχνης

Σε «αποθήκη» κλεμμένων έργων τέχνης είναι η Ολλανδία, σύμφωνα με τον διευθυντή της μεγαλύτερης διεθνώς υπηρεσίας έρευνας κλεμμένων έργων τέχνης, της «Art Loss Register», σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant».

«Η Ολλανδία αποτελεί σημαντικό κέντρο για όσους υπεξαιρούν έργα τέχνης, αφού η αστυνομία κατάργησε τη σχετική βάση δεδομένων, και αφού τα κλοπιμαία περιέρχονται αυτόματα στην ιδιοκτησία του κλέφτη, μετά την πάροδο ορισμένων ετών», δήλωσε ο Τζούλιαν Ράντκλιφ.

Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, όποιος κλέβει έργα τέχνης από ιδιωτική συλλογή, γίνεται αυτομάτως ιδιοκτήτης τους μετά από 20 χρόνια, λόγω παραγραφής εγκληματικών πράξεων, ενώ όποιος υπεξαίρεσε έργα τέχνης του κράτους ή κοινοτήτων, γίνεται ιδιοκτήτης μετά από 30 χρόνια.

Ο Ράντκλιφ πρόσθεσε ότι στη νότια Ολλανδία, κοντά στα βελγικά σύνορα, καταφεύγουν όσοι λεηλατούν έργα τέχνης και τα αποθηκεύουν στη χώρα. Εκεί έχουν αποθηκευτεί έργα τέχνης που εκλάπησαν από Σκανδιναβία, Γερμανία και Ρωσία. Στις 10/1/2005, 20 πίνακες Ολλανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα, συνολικής αξίας 10 εκατομ. ευρώ εκλάπησαν από μουσείο της κωμόπολης Χόουρν (βόρεια Ολλανδία).

Η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν αποτελεί νομική «παραξενιά» της Ολλανδίας, αφού η ίδια η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει σχετική παραγραφή του αδικήματος. Θυμίζουμε ότι σε ανταπόκριση του ΑΠΕ το καλοκαίρι του 2003, σημειωνόταν, ότι τα ψηφιδωτά από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς, οι τοιχογραφίες από τον Αντιφωνητή και δεκάδες άλλα κυπριακά κειμήλια που λεηλατήθηκαν από τον «Αττίλα» και κατασχέθηκαν στη Γερμανία, κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν στην Κύπρο, λόγω παραγραφής σχετικών αδικημάτων, παραγραφή που προκύπτει από την ένταξή της στην ΕΕ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ