Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Δικομματικός καυγάς στις πλάτες των νησιωτών

Δικομματικός καυγάς χθες στη Βουλή για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κόμματα που ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, αφού οι κυβερνήσεις τους φρόντισαν και φροντίζουν με κάθε τρόπο να ενισχύουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Παρεμβαίνοντας σε σχετική Επερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις αποτελούν μεγάλο βάρος για τους κατοίκους των νησιών και οι συνέπειες είναι ήδη έντονες. Υπογράμμισε ότι επεκτείνεται το κίνημα με τη συμμετοχή των κατοίκων των νησιών και τους ναυτεργάτες, το οποίο διεκδικεί το αυτονόητο, δηλαδή την επικοινωνία των νησιών με την υπόλοιπη χώρα. Σταθμός, είπε, στην πορεία αυτού του κινήματος ήταν η συγκέντρωση που έγινε στις 16 Δεκέμβρη. Ο βουλευτής, δείχνοντας την προκλητική εύνοια προς τους εφοπλιστές, είπε ότι το 2000 οι επιδοτήσεις στους εφοπλιστές ήταν τρία εκατομμύρια ευρώ και το 2004 έφθασαν στα 60 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, υπήρξε μείωση των δρομολογίων, αύξηση στα εισιτήρια, μείωση των εκπτώσεων και απολύσεις ναυτεργατών.

Ο Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι οι εφοπλιστές μόνο κριτήριο έχουν τα κέρδη τους, τα οποία, είπε, πρέπει να περιοριστούν και να παρθούν μέτρα που θα ανακουφίζουν τους κατοίκους των νησιών μας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στις ομιλίες τους, κατηγόρησαν μεν την κυβέρνηση ότι άφησε τα νησιά χωρίς επαρκή συγκοινωνία και κατάργησε τις εκπτώσεις στα εισιτήρια, αλλά όταν ήταν να αναφερθούν στους εφοπλιστές τα «μάζεψαν». Συγκεκριμένα, παρά το ότι υπαινίχθηκαν ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας υπηρετεί συγκεκριμένα εφοπλιστικά συμφέροντα, ο εισηγητής της Επερώτησης Γ. Διαμαντίδης φρόντισε να πει ότι ως κόμμα «δεν έχουμε τίποτα με τους εφοπλιστές και αναγνωρίζουμε το έργο τους». Αλλωστε, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια φρόντισαν να εξυπηρετήσουν και με το παραπάνω τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, απαντώντας, είπε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναφέρουν ονόματα εφοπλιστών που εξυπηρετεί η σημερινή πολιτική ηγεσία, αλλιώς θα είναι «συκοφάντες». Ξεκαθαρίζοντας ότι και η σημερινή κυβέρνηση είναι υπέρ του ανταγωνισμού της «ελεύθερης αγοράς», ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο «κατόρθωσε να δημιουργήσει καθημερινή σύνδεση των κύριων νησιών με τον Πειραιά, καθημερινή σύνδεση όλων σχεδόν των μικρότερων με τα νησιά κορμού και για όλα σχεδόν τα μικρότερα νησιά με μια εβδομαδιαία σύνδεση με τον Πειραιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ