Τετάρτη 26 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΥΚΛΩΜΑ
Ανοιξαν τραπεζικοί λογαριασμοί

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων κατηγορεί τους διοικητικούς δικαστές για απαράδεκτη αναστολή πειθαρχικών ποινών

Τρεις τραπεζικοί λογαριασμοί άνοιξαν στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας για το «δικαστικό παρακύκλωμα» που διενεργεί ο Γ. Σανιδάς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Στο μεταξύ, χτες κατέθεσε στον αντεισαγγελέα Γ. Σανιδά και ο δημοσιογράφος Μ. Τριανταφυλλόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άνοιξαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρωτοδίκη Αντ. Ηλία, του προέδρου Πρωτοδικών Λ. Στάθη και του αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη, οι οποίοι φέρονται ότι συμμετέχουν στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Σχετικά με τους Αντ. Ηλία και Ι. Γιοσάκη το αίτημα για να ανοίξουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είχε υποβάλει ο Γ. Σανιδάς. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή από τις εισαγγελικές αρχές διασταυρώνονται τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και των δύο.

Για τον Λ. Στάθη υπενθυμίζεται ότι φέρεται να έχει πάρει 5.000 ευρώ για ασφαλιστική υπόθεση τροχαίου ατυχήματος. Ο εν λόγω δικαστής ζήτησε την παραίτησή του αλλά δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Α. Παπαληγούρα. Η παραίτηση δεν έγινε δεκτή για να μην μπορεί να εργαστεί στο δημόσιο τομέα ή να ασκεί δικηγορία.

Στο παραδικαστικό κύκλωμα φέρεται να εμπλέκεται άλλη μια πρώην πρόεδρος πρωτοδικών (σήμερα είναι εφέτης), η οποία υπηρετούσε στον Πειραιά. Τέλος, για τη δραστηριότητα του αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη στο Σικάγο των ΗΠΑ η Ελληνίδα πρόξενος στο Σικάγο θα διενεργήσει τις ανακρίσεις και θα λάβει καταθέσεις για τις εκεί ενέργειες του αρχιμανδρίτη, μετά από εντολή του Γ. Σανιδά.

Ολομέλεια δικηγόρων

Δριμύ «κατηγορώ» κατά αποφάσεων διοικητικών δικαστών που ανέστειλαν (με προσωρινές διαταγές) πειθαρχικές ποινές δικηγόρων, οι οποίες είχαν επιβληθεί από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εξαπέλυσε χτες το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας. Η αναστολή των πειθαρχικών ποινών αφορούσε σε πέντε περιπτώσεις στην Αθήνα και σε δύο στον Πειραιά.

Στη χτεσινή συνέντευξη το προεδρείο εκπροσωπούνταν από τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, Δ. Παξινό και Κ. Πεταλά, αντίστοιχα.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 78 του Κώδικα Δικηγόρων) δεν μπορεί να αναστέλλονται αποφάσεις του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετέχει ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ως πρόεδρός του και ένας αρεοπαγίτης. Βέβαια, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εκκρεμεί η υπόθεση περί της συνταγματικότητας του άρθρου 78 του Κώδικα Δικηγόρων.

Ο Δ. Παξινός σχολιάζοντας τις αποφάσεις διοικητικών δικαστών (που ανέστειλαν τις πειθαρχικές ποινές δικηγόρων) ανέφερε ότι είναι «εξόχως απαράδεκτες και προκλητικές», «τινάζουν στον αέρα το έργο των Πειθαρχικών Συμβουλίων» και ότι η κρίση των δικαστών δε βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Επίσης, ο Δ. Παξινός πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό δεν υπονομεύεται προκλητικά μόνο η προσπάθεια που καταβάλλει ο ΔΣΑ για εφαρμογή του Πειθαρχικού Κώδικα, αλλά και αυτή η ύπαρξη και εύρυθμη λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ