Τετάρτη 26 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Οι δημότες θα πληρώνουν την αστυνόμευσή τους!

750 νέους δημοτικούς αστυνομικούς θα εκπαιδεύσει η ΕΛ.ΑΣ. από το Φλεβάρη

Eurokinissi

750 νέους δημοτικούς αστυνομικούς θα εκπαιδεύσει η ΕΛ.ΑΣ. από το Φλεβάρη
Την παραπέρα αστυνόμευσή τους θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους οι ίδιοι οι δημότες, με πρόταση μάλιστα της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Σε χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (ΔΣ), αποφασίστηκε από τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του νέου σώματος της Δημοτικής Αστυνομίας, οι δήμοι να καλύπτουν το 25% των δαπανών και το κράτος το 75% αυτών.

Η συμμετοχή του κράτους θα γίνεται μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας», στο οποίο, όμως, οι δήμοι συνεισφέρουν οικονομικά με το 65% και το κράτος με το 35%. Είναι προφανές ότι η συμμετοχή των δήμων, με τη συγκεκριμένη πρόταση που κάνει η ΚΕΔΚΕ, θα ξεπεράσει το 25%. Παράλληλα, η επιβάρυνση των δημοτών σε πολλούς, κυρίως μεγάλους δήμους, αναμένεται να ανέλθει σημαντικά, αφού κριτήριο χρηματοδότησης των δήμων θα είναι η δυνατότητά τους να εισπράττουν πρόστιμα από τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του συλλογικού οργάνου έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα που προβλήθηκε για το οικονομικό σχήμα χρηματοδότησης το οποίο προτάθηκε χθες, ότι δηλαδή η Δημοτική Αστυνομία, ως μεταφερθείσα κρατική αρμοδιότητα, θα πρέπει, με βάση το Σύνταγμα, να καλυφθεί από το κράτος. Συνάδει, όμως, απόλυτα με τη μέχρι τώρα στάση της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, η οποία αποδέχτηκε τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, χωρίς προηγούμενα να έχει εξασφαλίσει ότι το κόστος θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εξάλλου, είναι σε γνώση της ΚΕΔΚΕ ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στους δήμους πριν από την ψήφιση του νέου Συντάγματος που προέβλεπε ότι οι μεταφερόμενες κρατικές αρμοδιότητες πρέπει να καλύπτονται και οικονομικά.

Ενδεικτικό της κοροϊδίας που βιώνουν οι δημότες, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την ΚΕΔΚΕ είναι ότι η μεν πρώτη προβλέπει για το 2005 μόλις 10 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως και το 2004. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΔΚΕ, το ετήσιο κόστος για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας στο σύνολο της χώρας και με περίπου 15.000 εργαζόμενους, ανέρχεται στα περίπου 600 με 700 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, η πρόταση της ΚΕΔΚΕ για τη χρηματοδότηση της Δημοτικής Αστυνομίας προβλέπει: Εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό να καλύπτεται το κόστος του εξοπλισμού, της λειτουργίας των σχολών εκπαίδευσης και της μισθοδοσίας και ασφάλισης των αστυνομικών κατά την εκπαίδευσή τους.

Το κόστος λειτουργίας του σώματος προτείνεται να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τον πρώτο και δεύτερο χρόνο λειτουργίας. Κατά 75% από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά 25% από τους δήμους, από τον τρίτο χρόνο λειτουργίας και έπειτα.

Φοροεισπρακτικός μηχανισμός

Την κατανομή των χρημάτων προτείνεται να κάνει η ΚΕΔΚΕ, με βάση την ικανότητα του κάθε δήμου να εισπράττει χρήματα από πρόστιμα, κλήσεις, κλπ. που θα επιβάλει. Είναι προφανές ότι στόχος είναι η μετατροπή του νέου σώματος σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, κάτι που είναι και στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς είναι ένας τρόπος μεταφοράς του κόστους μιας ακόμη κρατικής αρμοδιότητας στους δημότες.

Στο μεταξύ, στις 14 Φλεβάρη, αναμένεται να ξεκινήσει η οχτάμηνη εκπαίδευση περίπου 750 νέων δημοτικών αστυνομικών. Σύμφωνα, τέλος, με εισήγηση που παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, ο Κ. Τζέκης, αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ, κάθε υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας θα πρέπει να είναι στελεχωμένη με τουλάχιστον 30 έως 32 άτομα, «δύναμη που κρίνεται επαρκής για δήμους μέχρι 30.000 κατοίκους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ