Τετάρτη 26 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Χορηγήθηκαν άλλα πέντε πιστοποιητικά

Και πάλι εμφανίζονται κυπριακές εταιρίες

Πιστοποιητικά στην «Παντεχνική» συμφερόντων Σαραντόπουλου, στη «Θεμελιοδομή» και σε εκτυπωτικές επιχειρήσεις του ΔΟΛ, χορήγησε χθες η Ολομέλεια του ΕΣΡ. Τα πιστοποιητικά της «Παντεχνικής» πέρασαν με πλειοψηφία τεσσάρων έναντι τριών ψήφων. Και από αυτά τα πιστοποιητικά δεν απουσιάζουν οι κυπριακές εταιρίες...

Το ΕΣΡ συνεχίζει να χορηγεί με τον προηγούμενο νόμο για το «βασικό μέτοχο» πιστοποιητικά διαφάνειας σε εταιρίες για έργα ή προμήθειες του Δημοσίου. Πιστοποιητικό διαφάνειας είχε ζητήσει η «Παντεχνική» για «πρόδρομες εργασίες της σήραγγας Παναγιάς», έργο ύψους 1.180.000 ευρώ. Υπέρ της χορήγησης ψήφισαν ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Χαραλάμπης και τα μέλη Εύη Δεμίρη και Ροδόλφος Μορώνης. Μειοψήφησαν τα μέλη Ιρις Αυδή, Νέστορας Κουράκης και Γιάννης Παπακώστας.

Με πλειοψηφία εγκρίθηκε επίσης πιστοποιητικό διαφάνειας στην εταιρία «Γαντζούλας ΑΤΕΕ», στην οποία βασικός μέτοχος είναι η «Παντεχνική». Το πιστοποιητικό αφορά στην κατασκευή χαλύβδινου δικτύου και δικτύου πολυαιθυλενίου για βιομηχανικούς καταναλωτές στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς. Το έργο είναι ύψους 2.588.000 ευρώ. Υπέρ της χορήγησης ψήφισαν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι Εύη Δεμίρη και Ρ. Μορώνης, ενώ κατά ψήφισαν οι Ι. Αυδή, Ν. Κουράκης και Γιάννης Παπακώστας.

«Η Παντεχνική» συμφερόντων Σαραντόπουλου είχε τουλάχιστον σχέση μέχρι πριν από λίγο καιρό με την «Απογευματινή». Βάσει των στοιχείων του ΕΣΡ, όπως είπε χθες ο Ροδόλφος Μορώνης, ο Σαραντόπουλος πριν από ενάμιση χρόνο κατείχε το 4% των μετοχών της «Απογευματινής», ενώ το 96% ανήκε σε τρεις κυπριακές εταιρίες του Κύπριου επιχειρηματία Βράχα. Ο Βράχας στη συνέχεια πούλησε το 95% των μετοχών του, τις οποίες αγόρασε η οικογένεια Πετρόπουλου και ο Δ. Δαλακούρας που είναι Ελληνες πολίτες. Από τον έλεγχο του ΕΣΡ δεν προκύπτουν ότι υπάρχουν προβλήματα των νέων μετόχων σε σχέση με τα οικονομικά τους και με το «πόθεν έσχες».

Πιστοποιητικό χορηγήθηκε και στην εταιρία «ΤΟΚΑΤ ΑΕ» για την κατασκευή κερκίδων στο στάδιο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, έργο ύψους 2.659.295 ευρώ. Με 50% στην εν λόγω εταιρία, μετέχει η εταιρία «Θεμελιοδομή». Ο Ροδόλφος Μορώνης είπε ότι το ΕΣΡ γνωρίζει τους μετόχους της «Θεμελιοδομής» μέχρι φυσικού προσώπου. Το πρόβλημα που είχε ανακύψει ήταν ότι το 12% της «Θεμελιοδομής» ανήκει στην κυπριακή εταιρία «Στέγη». Το ΕΣΡ έψαξε στην Κύπρο και βρήκε ότι από το 12% μισό και μισό ανήκουν σε δύο Κύπριες, όπως σημείωσε ο Ρ. Μορώνης, κυρίες, τα οικονομικά των οποίων δεν μπορεί να ελέγξει το ΕΣΡ. Το πιστοποιητικό ψηφίστηκε ομόφωνα, με το αιτιολογικό από μέρους των μελών, που θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου, ότι δεν εμπλέκονται συγγενείς.

Τέλος, το ΕΣΡ χορήγησε ομόφωνα πιστοποιητικά σε δύο εκτυπωτικές εταιρίες του ΔΟΛ, στηριζόμενο στις εξαιρέσεις από το ασυμβίβαστο που ισχύει για τέτοιου είδους επιχειρήσεις με τον προηγούμενο νόμο για το «βασικό μέτοχο». Χορήγησε έτσι πιστοποιητικό στην Multimedia για εκπόνηση βιβλίων και προγραμμάτων σπουδών τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης ποσού 410.980 ευρώ και στα «Ελληνικά Γράμματα» για προεκτύπωση διδακτικού υλικού για το γυμνάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ