Τετάρτη 26 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαλογική ανακύκλωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Μετά το «κυνηγητό των ράντζων», έρχεται η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, με τη μέθοδο του «συναινετικού διαλόγου»

Μετά τη ραντζοεπαγρύπνηση, η κυβέρνηση μετέρχεται τη δοκιμασμένη μέθοδο του συναινετικού διαλόγου, για να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας, όπως προκύπτει απ' τη χτεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Ετσι, ο Ν. Κακλαμάνης αποδέχτηκε το αίτημα της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ για τη συγκρότηση Επιτροπής που θα συζητήσει το θέμα του μισθολογίου των γιατρών. Διάλογο για μερικούς μήνες μετά το καλοκαίρι υποσχέθηκε ο Ν. Κακλαμάνης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) - καθώς τοποθετεί σε εκείνη τη χρονική περίοδο τη δημοσιοποίηση του προσχέδιου για την ΠΦΥ.

Οσον αφορά τα τρομακτικά κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό, ο υπουργός Υγείας είπε στους συνδικαλιστές ότι μέχρι το καλοκαίρι θα φτάσουν στα νοσοκομεία περίπου 3.000 νοσηλευτές από προκηρύξεις του 2002 και 2003, ενώ επανέλαβε την υπόσχεση για την έναρξη διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην πρόσληψη 4.500 ατόμων στα νοσοκομεία. Πάντως, για μέσα στο 2005 ο υπουργός είπε ότι θα προσληφθούν 1.000 άτομα με οχτάμηνες συμβάσεις του υπουργείου Υγείας και 1.000 μέσω του ΟΑΕΔ με 18μηνες συμβάσεις.

Ο Ν. Κακλαμάνης, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, επέμενε στην ανάγκη του νέου συστήματος εφημεριών, αν και αναγνώρισε ότι χρειάζεται τροποποιήσεις.

Πάντως, και η χτεσινή μέρα ήρθε να διαψεύσει τις προσδοκίες της κυβέρνησης καθώς και χτες εμφανίστηκαν οχτώ ράντζα στον «Ευαγγελισμό» και άλλα τόσα προχτές στην Καρδιολογική Κλινική του Κρατικού της Αθήνας «Γ. Γεννηματάς», εκ των οποίων τα τέσσερα παρέμεναν μέχρι και χτες το πρωί. Τα ράντζα - κατά γενική ομολογία - διασκορπίστηκαν στα μικρότερα νοσοκομεία που συνεφημερεύουν με τα νοσοκομεία αιχμής.

Η ανακύκλωση της αθλιότητας των ράντζων συνοδεύεται από την εκδήλωση χρόνιων προβλημάτων του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ετσι, λόγου χάρη στον «Ευαγγελισμό», υπάρχει μείωση κατά 12 - 15 των χειρουργικών επεμβάσεων, επειδή η Διοίκηση του νοσοκομείου άρχισε να δίνει ρεπό στους εργαζόμενους των χειρουργείων (χρωστά περισσότερα από 50 ρεπό στον καθένα). Ετσι, η χορήγηση των ρεπό, σε συνδυασμό με τις τρομακτικές ελλείψεις του προσωπικού έθεσαν εκτός λειτουργίας τρία χειρουργικά τραπέζια, που μεταφράζεται στη μείωση κατά 12%-15% των εγχειρήσεων τη μέρα.

Πέρα απ' τις εντυπώσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση με το κυνηγητό των ράντζων, στοιχειώδη μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ράντζων και των λιστών αναμονής, είναι η πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, η δημιουργία επαρκούς υποδομής, η ανάπτυξη της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της επείγουσας βοήθειας. Επίσης, χρειάζεται η πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και η πλήρης κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε δημόσια νοσοκομεία στη βάση 24ωρης καθημερινής λειτουργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ