Τετάρτη 26 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΑΝΘΗ - ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες

Με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι καπνεργάτες στο εργοστάσιο του Μιχαηλίδη στην Ξάνθη κλιμακώνουν τον αγώνα που δίνουν για την υπεράσπιση της δουλιάς τους. Απέναντι στην αδιαλλαξία του εργοδότη, που αποφάσισε να κλείσει τη μονάδα της Ξάνθης, οι καπνεργάτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, αντιτάσσουν τον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα τους. Από το βράδυ της Δευτέρας, προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου, προκειμένου να εμποδίσουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να ξηλώσει και να μεταφέρει τα μηχανήματα στο εργοστάσιο που λειτουργεί στα Σκόπια. Σήμερα αναμένεται να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν αναδρομικά αυξήσεων από το 1999 και απλήρωτες υπερωρίες που τους οφείλει η εργοδοσία.

Η απόφαση του Μιχαηλίδη να κλείσει τη μονάδα της Ξάνθης και να πετάξει στην οριστική ανεργία τους 700 εποχικά απασχολούμενους καπνεργάτες έγινε γνωστή στις αρχές του Δεκέμβρη του 2004. Τότε ανακοίνωσε στο ΔΣ του Σωματείου πως θα μεταφέρει τη δραστηριότητα του εργοστασίου στη μονάδα που λειτουργεί στο Πολύκαστρο του Κιλκίς. Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι συνδέεται και με τις γενικότερες εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί από την ΕΕ για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στη χώρα μας και ουσιαστικά προβλέπουν την εξαφάνισή της.

Ηδη, ο Μιχαηλίδης λειτουργεί καπνεργοστάσια στα Σκόπια, στη Βουλγαρία και την Τουρκία. Το καπνεργοστάσιο στην Ξάνθη λειτουργεί από το 1988. Στα χρόνια που πέρασαν, ο επιχειρηματίας επιδοτήθηκε αδρά με πολλά δισ. δραχμές για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και των υποδομών, αλλά και μέσω του ΟΑΕΔ για την απασχόληση των εργαζομένων. Μέχρι πέρσι, το 12% του μισθού των εργαζομένων καταβάλλονταν από τον ΟΑΕΔ. Αυτήν την περίοδο διατηρεί 30-40 άτομα προσωπικό στο εμπορικό τμήμα και στο τμήμα συντήρησης.

Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν στο πλευρό των καπνεργατών, στηρίζοντας τον αγώνα τους. Και σήμερα, τους καλούν να κλιμακώσουν την πάλη τους για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, ταυτόχρονα όμως να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες υλοποιώντας τις επιλογές της ΕΕ καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανεργία τον εργαζόμενο λαό, ενώ μοιράζουν απλόχερα προνόμια και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ