Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΥΒΟΙΑ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
Στο πόδι οι μικρομεσαίοι αγρότες

Ξεκινούν από σήμερα τις συγκεντρώσεις

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Από τους πρώτους βγαίνουν στον αγώνα, μαζί με τους αγωνιστές του συνεπούς αγροτικού κινήματος, οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που, από σήμερα το πρωί θα συγκεντρωθούν στη θέση «Παλιουρία - Κόμβος» λίγο έξω από το Μαντούδι.

Αυτή ήταν και η ομόφωνη απόφασή τους κατά την προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στο χωριό Κήρινθος. Δεν πάει άλλο, διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση και αποφάσισαν όλοι μαζί οι μικρομεσαίοι παραγωγοί της περιοχής (βαμβακιού, σταριού, καλαμποκιού, ντομάτας) μαζί με τους κτηνοτρόφους να διεκδικήσουν αγωνιστικά, για άλλη μια φορά, το δίκιο τους. Το δικαίωμά τους στην επιβίωση για κανονική και αξιοπρεπή ζωή, στο δικαίωμά τους να καλλιεργούν και να παράγουν απ' τη γη τους. Εξάλλου, γνωρίζουν και το βιώνουν ακόμα στο πετσί τους. Γνωρίζουν, ότι σήμερα μπορεί να προβάλλεται και να σηκώνεται το πρόβλημα του βαμβακιού, αλλά και ο σιτοπαραγωγός ξέρει ότι πέρυσι πούλαγε 60 δρχ. το κιλό και φέτος, μόνο 59 δρχ./κιλό. Το ίδιο ο κτηνοτρόφος με το γάλα, που του το παίρνουν σχεδόν «τσάμπα» δυο - τρεις μεγάλες εταιρίες, ή ο πατατοπαραγωγός με τον 9-10 λεπτά που πουλάει στον έμπορο και πάει λέγοντας για όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Γι' αυτό οι ξωμάχοι της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, κατεβαίνουν στο δρόμο του αγώνα, με τα τρακτέρ της οργής, με διευρυμένο ενωτικό πλαίσιο διεκδίκησης.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, τονίζεται σε ανακοίνωση που μοιράζεται σ' όλα τα χωριά της περιοχής, όχι μόνο οι βαμβακοπαραγωγοί, αλλά όλων των αγροτικών προϊόντων, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα οξυμένα προβλήματα γιατί, πλέον, έχουν συσσωρευτεί οι συνέπειες όλων των προηγούμενων χρόνων από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οι μικρομεσαίοι αγρότες ή θα παλέψουν για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής ή θα ξεκληριστούν μαζί με τις οικογένειές τους για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, θεωρώντας την αναβίωση των «αγροτοδικείων» πράξη τρομοκράτησης των αγροτών και από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ - μόλις πριν λίγες μέρες 32 αγρότες της περιοχής τους έλαβαν την κλήση να παρουσιαστούν για να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας στις 8 Μάρτη 2005, με τη γνωστή κατηγορία της «παρακώλυσης...» για τις κινητοποιήσεις που έκαναν στη Χαλκίδα το Φλεβάρη του 2002 - την καταγγέλλουν για χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης στην επιχείρηση αυτή.

Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται και η ΠΑΣΥ Φθιώτιδας ενόψει της προγραμματισμένης συγκέντρωσης αγροτών που έχει προκηρύξει για τη Δευτέρα 31 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Πάρκου της Λαμίας.

Στην ίδια κατεύθυνση και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών της Βοιωτίας, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση της Δευτέρας, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ