Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΔΕΥΑΚ
Αντεργατικές μεθοδεύσεις και στο βάθος ιδιωτικοποίηση

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ καταγγέλλουν τις συνθήκες γαλέρας που έχει επιβάλει η δημοτική αρχή, με τις πλάτες της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των κεντρικών πολιτικών επιλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τελικό στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της σε βάρος εργαζομένων και δημοτών, έχει αναλάβει ο δήμαρχος Κέρκυρας. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι καταγγελίες των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Κερκυραίων, οι οποίοι συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ που περιόδευσε στο χώρο.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στη ΔΕΥΑΚ προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, αφού μόνο τα τελευταία 8 χρόνια έχουν προσληφθεί με 6μηνες και 9μηνες συμβάσεις 30 άτομα μέσω του ΟΑΕΔ. Το επόμενο διάστημα προβλέπονται κι άλλες, στα πλαίσια των αποφάσεων της ΚΕΔΚΕ για γενίκευση της μερικής απασχόλησης στους δήμους όλης της χώρας.

Πέρα από την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, που επιχειρεί μέσω της «αξιολόγησης» να αυξήσει την παραγωγικότητα και να εντείνει την εκμετάλλευσή τους. Με προτροπή του προέδρου του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, η διεύθυνση της επιχείρησης ζήτησε την αξιολόγηση του προσωπικού και μόνο μετά τη γενικευμένη αντίδραση των εργαζομένων δεν προχώρησε το μέτρο.

Η καταβολή των αυξήσεων που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι για το 2003 ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2004, παρά το γεγονός ότι στους εργαζόμενους χορηγήθηκε βεβαίωση για την εφορία στην οποία η διοίκηση εμφανιζόταν να έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της απέναντί τους. Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση 2004-2005 διακόπηκαν όταν η διοίκηση κάλεσε τους εργαζόμενους να συμβάλουν με τη συγκράτηση των μισθών τους στην οικονομική εξυγίανση της ΔΕΥΑΚ!

Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, τα προβλήματα ρευστότητας προέκυψαν από τον υπερδανεισμό της ΔΕΥΑΚ, προκειμένου να συμμετάσχει στα έργα του Γ΄ ΚΠΣ, συνολικού ύψους 7 δισ. δραχμών.

Συνεπής αρωγός στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας στέκεται η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων (συνδικαλιστές που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ), μέλη του οποίου είναι και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης. Με ευθύνη της συμβιβασμένης πλειοψηφίας διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και επιλέχτηκε η δικαστική οδός, με σημείο εκκίνησης αυξήσεις κάτω ακόμα και από εκείνες που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Με ευθύνη της πλειοψηφίας του σωματείου η εργοδοσία πέτυχε το ένα μέρος των αυξήσεων να καταβάλλεται σαν επίδομα κίνησης και απαλλάχτηκε έτσι από τις εισφορές στο ΙΚΑ. Και, τέλος, με ευθύνη των συμβιβασμένων συνδικαλιστών το σωματείο μετονομάστηκε σε «Σωματείο εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου» και άφησε χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη τους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, αποδυναμώνοντας παράλληλα τη δυνατότητα κοινής δράσης.

Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ανεπαρκείς και επικίνδυνες. Τεχνίτες επισκευάζουν χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα κομμάτια του δικτύου από αμίαντο, ενώ και στον τομέα της αποχέτευσης οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες. Οι χαμηλοί μισθοί των εργαζομένων (φτάνουν μέχρι τα 950 ευρώ μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας) οδηγούν την πλειοψηφία των υπαλλήλων στην αναζήτηση δεύτερης δουλιάς. Σε καθεστώς έχουν μετατραπεί και οι δυσμενείς μεταθέσεις του προσωπικού, οι αναγκαστικές παραιτήσεις, οι προωθήσεις προσκείμενων στη γενική πολιτική της επιχείρησης.

Κάλεσμα αντίστασης από το ΚΚΕ

Κατά την περιοδεία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη ΔΕΥΑΚ, ο Δ. Πιτσιάβας, Γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του Κόμματος, τόνισε ότι οι ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων έρχονται ως συνέπεια της πολιτικής που θέλει την ΤΑ μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην προώθηση των αντιλαϊκών της σχεδίων, αλλά και φοροεισπράκτορα στα πλαίσια της λεγόμενης ανταποδοτικότητας. Αμεσος στόχος, σημείωσε το στέλεχος του ΚΚΕ, είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου και η μετακύληση του κόστους λειτουργίας τους στους δημότες. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να αντισταθούν σθεναρά σ' αυτή την πολιτική, με πρώτο βήμα την απομόνωση των δυνάμεων του συμβιβασμού στα συνδικαλιστικά τους όργανα και την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ