Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνίες και επιδρομές

Είδηση θα ήταν αν δεν υπήρχε νεκρό παιδί κάποια μέρα... όπως η τρίχρονη παλαιστίνια

Associated Press

Είδηση θα ήταν αν δεν υπήρχε νεκρό παιδί κάποια μέρα... όπως η τρίχρονη παλαιστίνια
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων με θέμα τη σταδιακή μεταβίβαση μέρους της ευθύνης ασφαλείας ορισμένων περιοχών των κατεχομένων εδαφών από τα χέρια του ισραηλινού στρατού στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας. Την ίδια ώρα, όμως, ο ισραηλινός στρατός επέμεινε στην τακτική των επιδρομών προκαλώντας τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις που, προς το παρόν, φέρονται να έχουν δώσει «περιθώριο χάριτος» στην κυβέρνηση Αμπάς σταματώντας τις επιθέσεις.

Μέσα στις επόμενες ώρες θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ και στις κεντρικές και νότιες περιοχές, από τον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιγ μέχρι τη Ράφα. Παραλλήλως, μετά από πολύωρη συνάντηση του συμβούλου του Αριέλ Σαρόν, Ντοβ Βάισγκλας, και του Παλαιστινίου διαπραγματευτή, Σάεμπ Ερακάτ, στην Ιερουσαλήμ, ανακοινώθηκε ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ο έλεγχος της ασφάλειας 5 παλαιστινιακών πόλεων της Δυτικής Οχθης (Καλκίλια, Ραμάλα, Τουλκαρέμ, Ιεριχώ, Βηθλεέμ) θα παραδοθεί στους Παλαιστινίους. Επίσης, οι δύο άνδρες θα συναντηθούν, τις επόμενες μέρες, για να κανονίσουν την ατζέντα της πρώτης συνάντησης Σαρόν - Αμπάς, που προγραμματίζεται για μετά από δύο βδομάδες.

Οι εξελίξεις αυτές χαρακτηρίστηκαν «ενθαρρυντικότατες» από τον απεσταλμένο της Ουάσιγκτον στην περιοχή, Ουίλιαμ Μπερνς, που έφθασε χτες στο Ισραήλ. Τόσο ο Μπερνς όσο και ο Πρόεδρος Μπους, με δηλώσεις τους, εξήραν «το κουράγιο και την πολιτική» που ακολουθεί μέχρι στιγμής ο Μαχμούντ Αμπάς. Ο ίδιος, πάντως, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με τους Ισραηλινούς αλλά συμπλήρωσε ότι περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις στο αίτημα για απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός χτες άνοιξε πυρ κατά της πόλης Ντάιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Γάζα απαντώντας, όπως ισχυρίστηκε, σε εκτόξευση ρουκετών, με αποτέλεσμα να σκοτώσει ένα τρίχρονο κοριτσάκι δίπλα στο σπίτι του. Επίσης, σε επιδρομή που πραγματοποίησε στην Καλκίλια σκότωσε 1 Παλαιστίνιο μαχητή και τραυμάτισε άλλους δύο. Αυτά έγιναν ενώ ανώνυμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι «θα τερματιστούν οι επιθέσεις κατά μαχητών στις περιοχές που θα ελέγχονται από την παλαιστινιακή αστυνομία». Από την άλλη, οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» προειδοποίησαν ότι δίνουν ένα 24ωρο διορία στον ισραηλινό στρατό να σταματήσει τα πλήγματα κατά μαχητών αλλιώς θα επαναλάβει τις επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ