Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Ετήσιο ραντεβού του κεφαλαίου

Στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός άρχισε χτες το ετήσιο ραντεβού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στην ατζέντα βρίσκονται θέματα όπως η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, η κατάσταση στο Ιράκ και το Ιράν.

Περίπου 2.000 «προσωπικότητες» από τον επιχειρηματικό κόσμο και τη διεθνή πολιτική σκηνή, μεταξύ των οποίων και 20 ηγέτες κρατών, έχουν συγκεντρωθεί. Μεταξύ των πολιτικών που θα δώσουν το «παρών» στο Νταβός είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο. «Πρεμιέρα» και για τους νεοεκλεγέντες, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουστσένκο καθώς και το νέο ηγέτη των Παλαιστίνιων Μαχμούντ Αμπάς. Ο τελευταίος ενδέχεται να πληροφορηθεί από τον Μπαρόζο την πρόθεση της Κομισιόν να δώσει έκτακτη οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Το φόρουμ εγκαινίασε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο οποίος όμως την έκανε εξ αποστάσεως, καθώς δε μετέβη στο Νταβός, εξαιτίας της κακοκαιρίας και πρότεινε - με σύστημα τηλεδιάσκεψης - την επιβολή ενός διεθνούς φόρου για να καταπολεμηθεί το AIDS, τονίζοντας ότι με ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσαν να εξασφαλίζονται ετησίως δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Σιράκ τόνισε ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου, αλλά τόνισε ότι ο φόρος αυτός δε θα πρέπει να παρεμποδίζει κατ' ουδένα τρόπο την ομαλή λειτουργία των αγορών.

Αργότερα, αναμενόταν να λάβει το λόγο και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, όπου θα ζητούσε τη σύμπραξη πολιτικών και επιχειρηματιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ θα προωθούσε επίσης και την ατζέντα του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αφρικανικής ηπείρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ