Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Συνομιλίες με αυτονομιστές του Ατσεχ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ-ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Συνομιλίες ξεκινούν σήμερα στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας οι αντιπροσωπείες της ινδονησιακής κυβέρνησης και αυτονομιστών ανταρτών της επαρχίας Ατσεχ με μεσολαβητή τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση του πρώην Προέδρου της Φινλανδίας Μάαρτι Αχτισαάρι, «Πρωτοβουλία Διευθέτησης Κρίσεων».

Πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα κάνει παραχωρήσεις έναντι των αυτονομιστών του «Κινήματος για Ελεύθερο Ατσεχ», όπως αμνηστία και επανένταξή τους στην κοινωνία, υπό την προϋπόθεση πως οι αυτονομιστές θα συμφωνήσουν σε εκεχειρία τις επόμενες μέρες.

Εκπρόσωπος των αυτονομιστών, ωστόσο, απέρριψε τις «παραχωρήσεις» του Ινδονήσιου Προέδρου υποστηρίζοντας πως η πλευρά του δε θα δεχτεί το ενδεχόμενο ευρείας αυτονομίας. «Ο στόχος μας είναι τίποτε λιγότερο από την ανεξαρτησία», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των αυτονομιστών. Οπως έλεγαν σε δημοσιογράφους παρατηρητές που παραβρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Ελσίνκι, οι αυτονομιστές δε θα συμφωνήσουν σε εκεχειρία εάν δεν πάρουν εγγυήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την ανεξαρτητοποίηση της (πλούσιας σε φυσικό αέριο και πετρέλαια) επαρχίας Ατσεχ, όπως έγινε το 1999 με το δημοψήφισμα που οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση του Ανατολικού Τιμόρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ