Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Οι εργαζόμενοι υψώνουν αγωνιστικό τείχος

Μετά τους εργαζόμενους της Αθήνας, σε 24ωρη απεργία στις 7 Φλεβάρη προχωρούν και οι εμποροϋπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη. Πικετοφορία πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στον Πειραιά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων στον Πειραιά
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων στον Πειραιά
Αγωνιστικό «τείχος» ενάντια στην κυβερνητική επίθεση, όπως αυτή εκφράζεται με την προσπάθεια παραπέρα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, υψώνουν τα ταξικά σωματεία στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών σε διάφορες πόλεις της χώρας. Μετά από την απόφαση των σωματείων στην Αθήνα για 24ωρη απεργία στις 7 Φλεβάρη, σειρά πήραν οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης που αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα. Χτες πικετοφορία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εμποροϋπάλληλοι στον Πειραιά. Παράλληλα σε μια σειρά πόλεις παίρνονται πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αγωνιστικής αντίδρασης και του συντονισμού της δράσης με τους μικρομεσαίους ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Παλεύουν για 7ωρο - 35ωρο - πενθήμερο, 1.200 ευρώ βασικό μισθό, ενιαίο ωράριο συνεχές για όλα τα καταστήματα που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες, Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο απόγευμα κλειστά τα καταστήματα.

Στην Αθήνα, σήμερα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, πραγματοποιούνται περιοδείες στο πολυκατάστημα «Φωκάς» στην Ερμού και στα εμπορικά κέντρα στις περιοχές Αιγάλεω, Περιστέρι και Ν. Ιωνία.

Θεσσαλονίκη

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων της Θεσσαλονίκης στη γενική συνέλευση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων. Από χτες, δουλεύουν ταυτόχρονα και για την επιτυχία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώνουν από κοινού με τα υπόλοιπα σωματεία στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών την Πέμπτη 3 Φλεβάρη, αλλά και για την επιτυχία της απεργίας τους. Επίσης οι εμποροϋπάλληλοι καλούν και τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, να πάρουν αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα και απεργιακών κινητοποιήσεων, απομονώνοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες της Ομοσπονδίας του κλάδου και της ΓΣΕΕ. Σε κοινό αγώνα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και μεγαλεμπόρων, καλούν και τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρεμπόρους της Θεσσαλονίκης, που ήδη δέχονται στο εισόδημά τους τις επιπτώσεις από την επέλαση των πολυεθνικών στο λιανικό εμπόριο.

Πειραιάς

Πικετοφορία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εμποροϋπάλληλοι της πόλης, με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά. Η πικετοφορία ξεκίνησε από τη Νομαρχία και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι με πικέτες και συνθήματα κατευθύνθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και σε μεγάλα καταστήματα.

Κάλεσαν τους εμποροϋπάλληλους να απαντήσουν στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης με τη συσπείρωση στο σωματείο τους. Να παλέψουν για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, για πενθήμερο, εφτάωρο, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα τους κάλεσαν να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του σωματείου που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 30/1 στην αίθουσα του σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» (Νοταρά 108).

«Το ωράριο είναι απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» φώναζαν στην οδό Τσαμαδού οι εμποροϋπάλληλοι, όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα τους πλησίασε για να προσθέσει στη διαμαρτυρία τους αυτή του ιδιοκτήτη ενός μικρού καταστήματος. «Ολη τη ζωή μου την πέρασα στο μαγαζί μου και πάλευα μόνη μου από το πρωί μέχρι το βράδυ γιατί ο μικρός έμπορος δεν μπορεί να έχει υπάλληλο. Σήμερα, σ' αυτή την ηλικία, έρχομαι και κρατάω το μαγαζί για να πάρει η κόρη μου τα παιδιά της από το σχολείο. Αν αυξήσουν το ωράριο θα κλείσουν όλα τα μικρομάγαζα και θα μείνουν οι οικογένειές τους στο δρόμο».

  • Στην Πάτρα η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει σύσκεψη των εργαζομένων την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Φλεβάρη. Σήμερα η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματοβιοτεχνών Πάτρας οργανώνει σύσκεψη στις 9 το βράδυ στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο.
  • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο για το θέμα του ωραρίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ