Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΙΡΑΝ
Προειδοποιήσεις και ανησυχία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Περισσότερο κακό παρά καλό» θα προκαλέσει μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, υποστηρίζει σε κύριο άρθρο της με τον τίτλο «Στρατιωτικό βουητό για το Ιράν» η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Στο άρθρο η εφημερίδα εκφράζει βαθιά ανησυχία για «το βουητό των γερακιών που θυμίζει παράξενα τους μήνες πριν από την επέμβαση στο Ιράκ». Υπογραμμίζεται ότι, σε αντίθεση με την περίπτωση του Ιράκ, τώρα κανένας μείζων σύμμαχος των ΗΠΑ δε στέκεται στο πλευρό τους απέναντι στο Ιράν, το οποίο, όπως επισημαίνεται, έχει τον τριπλάσιο πληθυσμό από το Ιράκ.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η προοπτική ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα είναι εξαιρετικά δυσοίωνη και τάσσεται υπέρ της επιβολής «σκληρών οικονομικών κυρώσεων» σε βάρος της Τεχεράνης προκειμένου να πειστεί να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Το άρθρο καταλήγει ότι στην παρούσα φάση «θα πρέπει να εγκαταλειφθούν τόσο οι στρατιωτικοί λεονταρισμοί των ΗΠΑ όσο και η διπλωματία της Ευρώπης που εκλαμβάνει ως πραγματικότητα τις επιθυμίες», προκειμένου όλοι μαζί ενωμένοι να αποσοβήσουν μια χειρότερη μέρα για όλους.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» έρχεται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσέινι, ο οποίος υποστήριξε ότι «το Ιράν είναι στην πρώτη θέση των σημείων του κόσμου που θεωρούνται προβληματικά από τη νέα αμερικανική ηγεσία», ενώ είχε προηγηθεί ο Τζορτζ Μπους, που απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του Ιράν. Εντούτοις, την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Τεχεράνης και διπλωματών από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία με στόχο να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Οπως ανακοίνωσε, χτες, το ιρανικό ΥΠΕΞ, «οι συζητήσεις βαίνουν καλώς και δεν έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο όπως διαδίδεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ