Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να σταματήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ

Ζητά, με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Πατσιλινάκος

Να σταματήσει την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, η οποία θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα, αλλά και για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος.

Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος, τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου μέσω Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική οδηγία 91/440. Το ΠΔ συνοδεύεται από το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΣΕ 2005-2007, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση νέων θυγατρικών και τη μείωση του προσωπικού. Η ίδρυση ανωνύμων εταιριών που θα αναλάβουν τη διαχείριση και εκμετάλλευση της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής ανοίγει το δρόμο για παράδοση στους ιδιώτες της υποδομής και των μεταφορικών υπηρεσιών επιβατών και εμπορευμάτων. Επιπλέον, το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει μείωση του προσωπικού κατά 1.200 άτομα, με τη μη αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτούνται τα επόμενα χρόνια, παρότι η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανής σε πολλά τμήματα, όπως το εργοστάσιο συντήρησης τροχαίου υλικού, τα συνεργεία συντήρησης γραμμών, το προσωπικό εκμετάλλευσης (σταθμάρχες, κλειδούχοι μηχανοδηγοί και προσωπικό κίνησης), κ.ά.

Μια τέτοια εξέλιξη - υπογραμμίζει ο Γ. Πατσιλινάκος - θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για το λαό, ο οποίος θα επιβαρυνθεί μέσα από την αύξηση των κομίστρων, το κλείσιμο γραμμών που δε θεωρούνται κερδοφόρες, καθώς και με τη μείωση της ασφάλειας των μεταφορών, αλλά και για τους εργαζόμενους, αφού θα υπάρξει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΣΕ.

Δεδομένου ότι ο σιδηρόδρομος αποτελεί μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιούν κύρια τα λαϊκά στρώματα, αλλά είναι και στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, ο Γ. Πατσιλινάκος ρωτά τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών εάν θα σταματήσει τη θυγατρικοποίηση-ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ