Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στα ύψη η καλλιέργεια ναρκωτικών...

...μετά τη ΝΑΤΟική εισβολή

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει λάβει καλλιέργεια της παπαρούνας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ηρωίνης, στο Αφγανιστάν μετά την εισβολή στη χώρα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Το θέμα απασχόλησε χτες τη διακομματική επιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, η οποία και ενημερώθηκε από τον Γ. Μπάρλα για σχετική έκθεση του ΟΗΕ πάνω στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με την έκθεση η παραγωγή παπαρούνας ήταν «εξαιρετικά περιορισμένη» όταν βοηθούσαν τη χώρα οι Σοβιετικοί και έφτασε το 2004 με τη ΝΑΤΟική κατοχή (στην οποία συμμετέχουν και έλληνες στρατιωτικοί) στους 3,5 τόνους. Σήμερα στο Αφγανιστάν καλλιεργείται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής παπαρούνας σε χιλιάδες εκτάρια και με την καλλιέργειά της ασχολούνται 356.000 οικογένειες. Οπως είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ το πρόβλημα των ναρκωτικών αφορά άμεσα και την Ευρώπη, αφού αυτή τη στιγμή η «γηραιά ήπειρος» είναι ο πρώτος εξαγωγέας συνθετικών ναρκωτικών στον κόσμο.

Τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΗΕ είναι εντυπωσιακά, τόνισε το μέλος της επιτροπής, βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, αφού δείχνουν εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής ναρκωτικών μετά την αμερικανονατοϊκή επέμβαση. Τα μέλη της διακομματικής επιτροπής θα ζητήσουν να γίνει ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που θα ασχοληθεί με το θέμα, ενώ προτίθενται να κινητοποιηθούν και διεθνώς για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ