Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ. Η μερίδα του λέοντος από το πετρέλαιο της Λιβύης πήγε σε αμερικανικές εταιρίες... κατά τον πρώτο πλειστηριασμό για την παραχώρηση αδειών για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκ μέρους της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Λιβύης, οι 12 από τις 15 άδειες παραχωρήθηκαν σε αμερικανικές εταιρίες. Ο πλειστηριασμός άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών, όπως η «Οξιντένταλ» και η «Σεβρόν - Τεξάκο» έπειτα από 20 και πλέον χρόνια απουσίας. Καμία ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρία δεν απέσπασε την εν λόγω άδεια.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Εξι άνθρωποι - μεταξύ αυτών μία γυναίκα και τα δύο της παιδιά - έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 700 αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε την πρωτεύουσα της Αργεντινής. Το λιμάνι του Μπουένος Αϊρες έκλεισε, λόγω των θυελλωδών ανέμων, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων που συνδέουν την Αργεντινή με την Ουρουγουάη.

ΡΩΜΗ. Το ξεκαθάρισμα συνεχίζεται στη Νάπολη, αφού ακόμη τρεις δολοφονίες σημειώθηκαν, ανεβάζοντας στους έντεκα τους νεκρούς του Γενάρη από τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών της Καμόρα, της ναπολιτάνικης εκδοχής της σικελιάνικης μαφίας. Πάνω από 120 άνθρωποι δολοφονήθηκαν το 2004 στην πόλη, σε έναν πόλεμο συμμοριών ο οποίος μοιάζει γενικευμένος και έχει προκαλέσει σοκ στην Ιταλία.

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ακόμη τέσσερις Μαροκινοί συνελήφθησαν χτες στο προάστιο της Μαδρίτης Λεγκανές σε άμεση σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Μάρτη, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Ο τελευταίος απολογισμός των αρχών της Ινδονησίας για τον αριθμό των θυμάτων από το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκέμβρη κάνει λόγο, αθροιστικά, για τουλάχιστον 236.012 νεκρούς και αγνοούμενους στη Σουμάτρα. Ο συνολικός απολογισμός στις χώρες του Ινδικού που επλήγησαν πλησιάζει τα 300.000 θύματα, αν δεν τα έχει ξεπεράσει...

ΚΟΥΕΤΑ. Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες στην πόλη Κουέτα της ανάστατης επαρχίας Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να βρει το θάνατο.

ΜΟΣΧΑ. Οπλα αξίας 6 δισ. δολαρίων διέθεσε στη διεθνή αγορά η ρωσική πολεμική βιομηχανία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες.

Εξάλλου, η κυβέρνηση Πούτιν χρησιμοποιεί τα αυξημένα έσοδά της λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου διεθνώς για να αποπληρώσει χρέη 3,3 δισ. δολαρίων στο ΔΝΤ προκαταβολικά, «γλιτώνοντας» τόκους 200 εκατ. δολαρίων, μετέδωσε χτες το «Ρόιτερ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ