Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τοπικές εκλογές

Σε δύο γερμανικά κρατίδια διεξήχθησαν την Κυριακή εκλογές. Στο μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (18 εκατομμύρια κάτοικοι), έγιναν βουλευτικές εκλογές και στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας εκλογές για τα νομαρχιακά, τα δημοτικά και τα κοινοτικά συμβούλια.

Τα προσωρινά τελικά αποτελέσματα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (ΒΡ-Β) έχουν ως εξής:

Πρώτο κόμμα με 43% των ψήφων αναδείχτηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), χάνοντας όμως 3% περίπου των ψήφων σε σύγκριση με το 1995. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) με 37% των ψήφων, διατηρώντας ουσιαστικά την εκλογική της δύναμη του 1995. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν γύρω στο 7% των ψήφων, χάνοντας τρεις μονάδες σε σύγκριση με το 1995. Επιτυχία σημείωσαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) που ανέβασαν το ποσοστό τους από 4,4% σε 10% περίπου. Το ΚΟΔΗΣΟ συγκέντρωσε 1,1% και οι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι 1,2%. Τη νέα κυβέρνηση θα αποτελέσει πάλι το SPD μάλλον με τους Πράσινους, όπως μέχρι τώρα.

Μια εικόνα για την κατάσταση στη ΒΡ-Β δίνουν τα στατιστικά στοιχεία που ακολουθούν:

Το κρατίδιο έχει, σε σύγκριση με τα άλλα της Δυτικής Γερμανίας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (μέσος όρος 10,1% - μάλιστα σε ορισμένες πόλεις της περιοχής του Ρουρ το ποσοστό πλησιάζει το 20%). Σύμφωνα με δημοσκόπηση λίγο πριν τις εκλογές, η ανεργία απασχολεί και ανησυχεί το 71% από τους ερωτηθέντες εκλογείς. Η μαζική ανεργία προήλθε βασικά από το κλείσιμο πολλών ανθρακωρυχείων και χαλυβουργείων και οι νεοϊδρυθέντες τα τελευταία χρόνια κλάδοι προσφοράς υπηρεσιών, τηλεπικοινωνίας και τα μίντια δεν μπόρεσαν να ισοφαρίσουν τη μεγάλη απώλεια θέσεων στα ανθρακωρυχεία και χαλυβουργεία. Αναφέρεται ότι μόνο στα ορυχεία λιθάνθρακα έχασαν την τελευταία 20ετία πάνω από 100.000 ανθρακωρύχοι τη θέση εργασίας τους και ανάλογη είναι η απώλεια στα χαλυβουργεία. Από το 1966 ο πρωθυπουργός της ΒΡ-Β είναι σοσιαλδημοκράτης. Από τα 34 αυτά χρόνια το SPD κυβέρνησε μόνο του επί δεκαπέντε χρόνια, 14 χρόνια με τη βοήθεια του FDP και από το 1955 με τη βοήθεια του επίσης μικρού συνεταίρου - του κόμματος των Πρασίνων.

Ο προχθεσινός «νικητής» των εκλογών Βόλφγκανγκ Κλέμεντ κυβερνάει από το 1998 και είναι διάδοχος του επίσης σοσιαλδημοκράτη Γιοχάνες Ράου, τωρινού προέδρου της Γερμανίας.

Στη Θουριγγία το ισχυρότερο πολιτικό κόμμα είναι η Χριστιανοδημοκρατία (CDU) με δεύτερο το ΚΟΔΗΣΟ και τρίτο το σοσιαλδημοκρατικό (SPD). Οπως άλλα ανατολικογερμανικά κρατίδια (πρώην ΓΛΔ) έτσι και η Θουριγγία παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό ανεργίας και στα πλαίσια των μέτρων οικονομίας κλείνουν σχολεία, μειώνονται τα κρεβάτια στα νοσοκομεία και από το 2004 η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, γιατί θα σταματήσει η κρατική ενίσχυση από το λεγόμενο «κονδύλι αλληλεγγύης». Με ενδιαφέρον αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τους πρώτους δημάρχους στις μεγάλες πόλεις Ερφούρτη, Βαϊμάρη, Αϊζεναχ, Ιένα, Ζουλ και Γκέρα.


Θανάσης Βόρειος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ