Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινήσεις βιτρίνας από το Τελ Αβίβ ενόψει συνόδου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μια σειρά κινήσεων «καλής θέλησης», που, επί της ουσίας, ελάχιστα έως καθόλου ανταποκρίνονται στα αιτήματα των Παλαιστινίων, αποφάσισε το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, ενόψει της συνάντησης κορυφής Αμπάς-Σαρόν, την επόμενη βδομάδα στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου. Μέχρι την πρώτη αυτή συνάντηση, στην περιοχή θα έχουν μεταβεί τόσο η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, όσο και ο Γάλλος ομόλογός της, Μισέλ Μπαρνιέ, με στόχο, όπως διαρρέει και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να συμβάλουν «στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην επίτευξη προόδου στην επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών».

Στην απελευθέρωση 500 Παλαιστινίων κρατουμένων πριν από τη συνάντηση και άλλων 400, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα προχωρήσει η ισραηλινή πλευρά με την προϋπόθεση «ότι δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα». Ο συνολικός αριθμός των 900, προς απελευθέρωση, κρατουμένων, φυσικά υπολείπεται κατά πολύ από το παλαιστινιακό αίτημα για απελευθέρωση του συνόλου των, περίπου, 7.000 κρατουμένων.

Παράλληλα, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανοίξει όλα τα μεθοριακά φυλάκια της Λωρίδας της Γάζας και έδωσε έγκριση στην έναρξη της κατασκευής λιμανιού στην πόλη της Γάζας προκειμένου να ενισχυθεί η παλαιστινιακή οικονομία. Επίσης, δόθηκε εντολή να σταματήσουν οι «δολοφονίες ακριβείας» και να διαγραφούν από τις λίστες καταζητουμένων Παλαιστινίων μαχητών ορισμένοι, σε συνεννόηση με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι επίκειται παράδοση του ελέγχου της Ιεριχούς στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας εντός των επόμενων ημερών. Θα ακολουθήσουν, σταδιακά, αντίστοιχες κινήσεις για τις πόλεις Καλκίλια, Τουλκαρέμ, Βηθλεέμ και Ραμάλα, με διαφορά ορισμένων βδομάδων η μία από την άλλη. Η ισραηλινή «αποχώρηση» από την Ιεριχώ είναι, ουσιαστικά, εικονική καθώς δεν υπάρχουν ισραηλινά στρατεύματα εντός της πόλης και ελάχιστες φορές έχουν εισέλθει σε αυτήν τα τελευταία χρόνια. Αλλωστε, τα ισραηλινά φυλάκια ελέγχου θα παραμείνουν στη θέση τους τόσο γύρω από την Ιεριχώ όσο και γύρω από τις άλλες παλαιστινιακές πόλεις.

Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, έκανε λόγο για «σημαντικές χειρονομίες καλής θέλησης», τις οποίες ο Αριέλ Σαρόν αναμένεται να παρουσιάσει ως «πακέτο» στη συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς στο Σαρμ ελ Σέικ. Επισήμανε, επίσης, ότι όλες αυτές οι αποφάσεις είναι «αναστρέψιμες», αμέσως μόλις κριθεί αναγκαίο.

Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς, επιστρέφοντας στη Ραμάλα μετά από την επίσκεψή του σε Ρωσία και Τουρκία αλλά και μια στάση στο Αμάν της Ιορδανίας, όπου συζήτησε την ατζέντα της συνάντησης στο Σαρμ ελ Σέικ, κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία «να προχωρήσει σε ουσιαστικό βήμα κηρύσσοντας εκεχειρία όπως έχουν πράξει και οι παλαιστινιακές οργανώσεις». Ο Αμπάς δε σχολίασε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο και αρκέστηκε να εκφράσει αισιοδοξία ενόψει της συνάντησης.

Μικροεπεισόδια και συναγερμός

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν Παλαιστίνιος έριξε χειροβομβίδα στο όχημά τους που κινούνταν στο δρόμο από τον εποικισμό Γκους Κατίφ προς το πέρασμα Κισουφίμ, στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με πυρά και σκότωσαν τον Παλαιστίνιο. Λίγο έξω από τη Νάμπλους συνελήφθη ένας 15χρονος Παλαιστίνιος με ζώνη εκρηκτικών. Ο ίδιος διατείνεται ότι δεν ανήκει σε καμία οργάνωση.

Τέλος, σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι ισραηλινές αρχές στην Ιερουσαλήμ, απαγορεύοντας μάλιστα την κυκλοφορία σε 3 αραβικά προάστια (Αμπού Ντις, Αζαρίγια και Σαουαχίρα), καθώς, όπως υποστηρίζουν, έχουν πληροφορίες για απόπειρα μεγάλης επίθεσης αυτοκτονίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ