Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία»!

Κοινή απαίτηση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης, των ναυτεργατών στα τουριστικά πλοία και των παράκτιων αλιέων

«Φτάνει πια η κοροϊδία» ήταν το κοινό σύνθημα των συγκεντρωμένων στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
«Φτάνει πια η κοροϊδία» ήταν το κοινό σύνθημα των συγκεντρωμένων στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
«Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία»! Το σύνθημα αυτό αντήχησε χτες ξανά και ξανά έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το βροντοφώναζαν χιλιάδες εργαζόμενοι από τρεις διαφορετικούς κλάδους που συναντήθηκαν εκεί στις 2 το μεσημέρι, πλημμυρίζοντας τη Γρηγορίου Λαμπράκη. Ηταν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι ναυτεργάτες από τα τουριστικά πλοία της «ROC» και οι παράκτιοι αλιείς από όλη την Ελλάδα. Η συνάντηση ήταν αναπάντεχη, όμως είναι και η απτή απόδειξη της δύναμης που έχουν οι εργαζόμενοι, όταν όλοι μαζί συντονισμένα υψώνουν τις γροθιές τους.

Απέδειξε χειροπιαστά ότι η συγκρότηση του μετώπου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι μια «προσωπική υπόθεση» των ταξικών δυνάμεων που δρουν στο συνδικαλιστικό και μαζικό κίνημα, αλλά επιβάλλεται από την πραγματικότητα, από την ανάγκη να αναχαιτιστεί αυτή η αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ. Μια πολιτική που διαμορφώνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και βγάζει κατά εκατοντάδες κάθε μήνα τους ναυτεργάτες από τα καράβια για να αυγαταίνουν τα κέρδη των εφοπλιστών, που διαλύει σταδιακά τη ναυπηγική βιομηχανία προς όφελος των ισχυρών της Ευρώπης, που αποδεκατίζει τους μικρούς παράκτιους αλιείς με τη βαριά φορολογία και τις κοινοτικές ποσοστώσεις.

Ναυτεργάτες «ROC»

Οι 250 ναυτεργάτες των τριών τουριστικών πλοίων «ΤΡΙΤΩΝ», «WORLD RENAISSANCE» και «ODYSSEUS» της «ROC», με πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών συνδικάτων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΕΝ λίγο μετά τη 1 μεσημέρι και αφού πρώτα πέρασαν από την ΠΝΟ, αναγκάζοντας τη συμβιβασμένη πλειοψηφία να αναλάβει τις ευθύνες της και να τους ακολουθήσει στην πορεία.

Τους έβγαλε στο δρόμο η απόφαση του Εφετείου Πειραιά που επιδόθηκε χτες το πρωί στα πληρώματα, σύμφωνα με την οποία οι ναυτεργάτες καταδικάζονται στην ανεργία και μάλιστα απλήρωτοι, καθώς η εταιρία τίθεται σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης με βάση το άρθρο 46. Αυτό το «ειδικό καθεστώς» αφορά μόνο τα τρία πλοία και όχι συνολικά τον όμιλο «ROC» των εφοπλιστών Λούη και Ποταμιάνου. Η απόφαση διευκολύνει τους εφοπλιστές να ξεφορτωθούν τα τρία πλοία, τα οποία θα βγουν σε πλειστηριασμό και να απολύσουν τους ναυτεργάτες χωρίς την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων! Αυτό όταν σε ορισμένους οφείλονται μισθοί από το 2003!

Η απάντηση που πήραν οι ναυτεργάτες στη διάρκεια συνάντησής τους με τον γενικό γραμματέα του ΥΕΝ Ι. Τζωάννο ήταν λίγο πολύ «κόφτε το λαιμό σας». Οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Εργάτες Ζώνης

Οι εργατοτεχνίτες οργισμένοι από την ανεργία που πλήττει τον κλάδο τους και τη συνεχή υπονόμευση της Ζώνης, στην οποία έχει επιδοθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, συγκεντρώθηκαν στη 1 το μεσημέρι στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά στα πλαίσια παύσης εργασιών που κήρυξαν τα ταξικά τους σωματεία. Με μία μαχητική και μαζική πορεία κατέληξαν στο ΥΕΝ.

Ωστόσο, η απουσία του υπουργού Μ. Κεφαλογιάννη, παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί σχετικά, τους εξόργισε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα τα σωματεία επί τόπου να αποφασίσουν κοινή συνεδρίαση για το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας 14 του μήνα, «προκειμένου - όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Αμμοβολιστών Γιάννης Δεληγιάννης - να αποφασίσουμε την παραπέρα αγωνιστική πορεία μας για να επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Και να είναι σίγουροι ότι θα τους αναγκάσουμε να δώσουν λύσεις». Ενώ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης επισήμανε ότι η παρουσία των τριών κλάδων έξω από το ΥΕΝ δείχνει ποια είναι τα αποτελέσματα της σημερινής πολιτικής και την ανάγκη να ανατραπεί.

Παράκτιοι αλιείς

Οι παράκτιοι ψαράδες, που κατέφτασαν στον Πειραιά από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στη συνέχεια με τη μαζική τους πορεία και τη μαχητική τους παρουσία έξω από το ΥΕΝ απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας καθώς κινδυνεύουν πλέον με αφανισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ