Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Οι ευαισθησίες της κ. Μπλερ και τα ΜΜΕ

Δεν πάει πολύς καιρός που το σύνολο των ελληνικών καναλιών, μηδέ εξαιρουμένων των κρατικών, μετέδωσαν στις ειδήσεις τους μια άκρως «σοβαρή» είδηση. Η εγκυμονούσα κ. Μπλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα χρησιμοποιεί, για το τέκνο που περιμένει, οικολογικές πάνες ως απόδειξη των οικολογικών ευαισθησιών της. Σχόλια επί σχολίων που επικροτούσαν τις απόψεις της εν λόγω κυρίας και οι όπως πάντα αναλύσεις των τηλεοπτικών γλαστρών για τις ευαισθησίες που πρέπει να έχουμε απέναντι στο περιβάλλον, που δοκιμάζεται τις τελευταίες δεκαετίες και τα συναφή. Αναλύσεις που για κάποιον αδαή μπορεί να σήμαιναν ότι το περιβάλλον υποβαθμίζεται και κινδυνεύει από τις μη οικολογικές πάνες! Ετσι σε λίγο θα είναι είδηση αν λ.χ. η άλλη κυρία, η Χίλαρι Κλίντον, δηλώσει ότι θα πρέπει να επιβληθεί μέσω του ΝΑΤΟ στους λαούς του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας η χρήση οικολογικών φερέτρων και σαβάνων για την προστασία του περιβάλλοντος. Αλήθεια πώς δεν το σκέφτηκε διαρκούσης της εκλογικής της καμπάνιας; Πάντως καιρό έχει ακόμα.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Μια δίκη με νόημα

Σε δυο βδομάδες ξεκινά η δίκη των εννιά ακτιβιστών της οργάνωσης «Γκρίνπις» που συνέλαβε η τουρκική αστυνομία, επειδή διαμαρτυρήθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη στο Βόσπορο για τα σχεδιαζόμενα πυρηνικά εργοστάσια. Ο τ. πρόεδρος της εν λόγω οργάνωσης και νυν υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην Ελλάδα κ. Ευθυμιόπουλος, που εξακολουθεί να διαλαλεί το πράσινο παρελθόν του, μήπως σκέφτεται να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του στους παλιούς του συντρόφους; Κι αν ναι, πώς; Εν αναμονή.

Ενα πιθανό σενάριο

Μια και ο λόγος για τα υπό κατασκευή πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία, η «Γκρίνπις» μας θυμίζει ότι οι Τούρκοι σεισμολόγοι έχουν προβλέψει ότι υπάρχει πιθανότητα 50% στα επόμενα 40 χρόνια να εκδηλωθεί σεισμός 7 Ρίχτερ στον Κόλπο του Ακουγιού. Ολοι καταλαβαίνουμε πώς μεταφράζεται αυτό, εκτός ίσως από τους Τούρκους στρατοκράτες και τα ελληνικά «σαΐνια» του ΥΠΕΞ.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
ΣΤΙΓΜΑ τ. 2

Συνεπές στο ραντεβού του, κυκλοφορεί - αυτή τη φορά και στα περίπτερα - το δεύτερο τεύχος του πολιτικού περιοδικού ΣΤΙΓΜΑ. Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά, κείμενα για τις εκτιμήσεις των εκλογών και την προοπτική του Μετώπου, οικονομικές αναλύσεις, εργατικά, πολιτιστικά και θεωρητικά θέματα, σχόλια της επικαιρότητας κι όπως πάντα αρκετές «πράσινες» σελίδες. Στο κείμενο «Οικολογία και Αριστερά» γίνεται μια πρώτη προσέγγιση της συνάντησης της Αριστεράς με την Οικολογία και καλύτερα με κάποιες συνιστώσες της που δε μένουν στο γραφικό ή το απολιτικό (κοινωνική οικολογία, οικοσοσιαλισμός, άμεση δημοκρατία). Ενα δεύτερο κείμενο με τίτλο «Η Οδηγία 90/220 και τα οικοαριστεροπαιδάκια» αναλύει τη στάση γνωστών και μη εξαιρετέων ευρωδιαιτούμενων που δηλώνουν «αριστεροί και οικολόγοι» την ίδια στιγμή που κάνουν την «πάπια» για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Τέλος, υπάρχει μια ανάλυση για τον Ιππόδρομο και την παραλία Φαλήρου ενόψει Ολυμπιάδας με τίτλο «Το χρονικό ενός διαπλεκόμενου εγκλήματος και η αντίσταση των πολιτών». Μια εκδοτική προσπάθεια που αξίζει να στηριχτεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ