Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πρώτη φάση των πρώτων τοπικών εκλογών

ΡΙΑΝΤ.-

Ιδιαιτέρως ικανοποιητική χαρακτήριζαν μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής τη συμμετοχή των Σαουδαράβων ανδρών στην πρώτη φάση των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθησαν, την Πέμπτη, στο Ριάντ και στα περίχωρά του. Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που γίνονται ποτέ στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Σύμφωνα με ορισμένα πρώτα αποτελέσματα, στην ψηφοφορία συμμετείχε ποσοστό 65% εντός της πόλης του Ριάντ, ενώ η συμμετοχή ανεβαίνει στο 82% στα περίχωρά του. Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν στα τέλη Απρίλη. Στις 3 Μάρτη οι κάλπες για τα δημοτικά συμβούλια θα ανοίξουν στις ανατολικές και νοτιοδυτικές επαρχίες της χώρας και στις 21 Απρίλη στις βόρειες και βορειοδυτικές.

Συνολικά, 1.800 υποψήφιοι ερίζουν για 592 θέσεις σε 178 δημοτικά συμβούλια σε ολόκληρη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα στο Ριάντ, 650 υποψήφιοι διεκδικούν 7 θέσεις. Οι θέσεις που θα καλυφθούν από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους θα είναι οι μισές, επί του συνόλου, καθώς στις υπόλοιπες θα διορίσει η σαουδαραβική ηγεσία τους συμβούλους.

Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον οι άνδρες άνω των 21 χρόνων, ενώ της ψηφοφορίας αποκλείονται και όλοι οι στρατιωτικοί οποιουδήποτε βαθμού. Από τα 24 εκατομμύρια του σαουδαραβικού πληθυσμού, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 3 εκατομμύρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ