Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ράμσφελντ

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες επιθέσεις συγκλόνισαν χτες, κυρίως την ιρακινή πρωτεύουσα και τις περιοχές γύρω από αυτήν. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ πραγματοποιούσε μονοήμερη επίσκεψη στο Ιράκ, με στόχο «να ελέγξει την πορεία της εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας».

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από σιιτικό τέμενος στην περιοχή Μπάλαντ Ρουζ, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, υπήρχε από νωρίς η πληροφορία ότι προετοιμάζεται επίθεση κατά του συγκεκριμένου τεμένους. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν έφθασαν στο τέμενος Ιρακινοί στρατιώτες, οι οποίοι εντόπισαν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο αλλά όχι και το δεύτερο. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται πολλοί πολίτες, αρκετοί στρατιώτες αλλά και 3 μικρά παιδιά.

Νωρίτερα, στην, κυρίως σιιτική, συνοικία Αμίν της Βαγδάτης, 12 ένοπλοι εισέβαλαν σε αρτοποιείο και άνοιξαν αδιακρίτως πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι, πελάτες και υπάλληλοι του μαγαζιού. Τα κίνητρα της συγκεκριμένης επίθεσης εξετάζονται και η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται για αντικατοχική επίθεση, καθώς το γειτονικό αστυνομικό τμήμα έμεινε ανέγγιχτο, αλλά μάλλον για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα σε διαφορετικές φυλές.

Ιρακινοί συνεργάτες δίνουν «παράσταση»μπροστά στον Ράμσφελντ

Associated Press

Ιρακινοί συνεργάτες δίνουν «παράσταση»μπροστά στον Ράμσφελντ
Στη Σαμάρα, 2 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 4 πολίτες τραυματίστηκαν σε ενέδρα ανταρτών. Στη Ντουλουίγια, 2 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκε στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Στη βάση Ντουτζάιλ, βορείως της Βαγδάτης, από επίθεση όλμων τραυματίστηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες. Τέλος, στο Ραμάντι σκοτώθηκε άλλος 1 Ιρακινός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος σε ανταλλαγή πυρών με αντάρτες.

Την ίδια ώρα, η οργάνωση που φέρεται να ελέγχει ο Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, για λογαριασμό της «αλ Κάιντα», ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή, την Τετάρτη, του συνταγματάρχη Ριγιάντ Κατέι Αλίουι, στελέχους της υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα, η οργάνωση που υποστηρίζει ότι κρατά όμηρο την 56χρονη Ιταλίδα δημοσιογράφο Τζουλιάνα Σγκρένα, της εφημερίδας «Ιλ Μανιφέστο», με ανακοίνωσή της, δηλώνει έτοιμη να την απελευθερώσει «αν οι ιταλικές δυνάμεις αναγγείλουν την απόσυρσή τους από το Ιράκ εντός 48ώρου».

Νέα επίσκεψη Ράμσφελντ

Χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση, τουλάχιστον στα ΜΜΕ, προφανώς για τους συνήθεις «λόγους ασφαλείας», ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας πραγματοποίησε χτες μονοήμερη επίσκεψη στο Ιράκ. Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ο Ράμσφελντ έμεινε στη Μοσούλη, όπου συναντήθηκε με Ιρακινούς και Αμερικανούς αξιωματικούς, από τους οποίους ενημερώθηκε για την πορεία της εκπαίδευσης του νέου ιρακινού στρατού. Ο Ράμσφελντ επισκέφθηκε, επίσης, τραυματίες Αμερικανούς στρατιώτες, τους οποίους παρασημοφόρησε, και όπως δήλωσε «όταν οι Ιρακινοί θα είναι σε θέση να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας τους, τα αμερικανικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στην πατρίδα με τιμές».

Επίσης, όπως έγινε γνωστό χτες, ο Ράμσφελντ, τελικά, θα μεταβεί στο Μόναχο για να συμμετάσχει στην ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια. Προφανώς η απόφαση λήφθηκε μετά την ανακοίνωση της γερμανικής Εισαγγελίας ότι απορρίπτει την προσφυγή εναντίον του με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, που κατέθεσε αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση αξιοποιώντας τη γερμανική νομοθεσία που επιτρέπει την απαγγελία τέτοιου είδους κατηγοριών οπουδήποτε και αν έχουν διαπραχθεί τα εγκλήματα που αναφέρονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λουτρό αίματος στοχεύει πολίτες και ενότητα (2007-06-20 00:00:00.0)
Πολύνεκρες επιθέσεις πριν τη σύνοδο «συμφιλίωσης» (2006-12-14 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων κατά προσκυνητών, σουνιτών και σιιτών (2006-07-08 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και πολιτικοί διαγκωνισμοί (2006-04-15 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις και η εσωτερική ένταση (2005-06-16 00:00:00.0)
Εγινε συμφωνία, δεν υπάρχουν, όμως, εγγυήσεις (2004-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ