Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζει ο Αμπάς τις ένοπλες οργανώσεις

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συναντήσεις με εκπροσώπους των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων αναμενόταν να έχει αργά χτες βράδυ και σήμερα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς που μετέβη στην πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο Αμπάς θα ζητήσει από τις οργανώσεις να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε προφορικώς στη σύνοδο του Σαρμ ελ Σέικ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Παραλλήλως, προτίθεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να καταστήσει σαφές ότι «δε θα ανεχτεί παραβίαση των αποφάσεων της παλαιστινιακής ηγεσίας».

Ως «πρώτο δείγμα αποφασιστικότητας» εκλήφθηκε από πολλούς η αποπομπή αρκετών αξιωματικών των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας της Γάζας, αμέσως μετά το μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες και όλμους που εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Πέμπτης η «Χαμάς» κατά εβραϊκών εποικισμών της Γάζας, χωρίς να προκληθούν θύματα. Την απόφαση αυτή έσπευσε να χαιρετίσει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκτιμώντας ότι «πρόκειται για δείγμα αποφασιστικότητας και δέσμευσης». Από την άλλη, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ», ο Αριέλ Σαρόν αποφάσισε «να δώσει παράταση χρόνου» στον Αμπάς, προκειμένου «να επιβάλει την κατάπαυση του πυρός» μετά από διαβουλεύσεις με αξιωματούχους ασφαλείας.

Οι ισλαμιστικές οργανώσεις, από την πλευρά τους, δήλωναν, χτες, ότι δεν αντιτίθενται γενικώς στην ιδέα της κατάπαυσης του πυρός. Επισήμαναν, όμως, ότι θα πρέπει μια συμφωνία να συμπεριλαμβάνει και δεσμεύσεις εκ μέρους του Ισραήλ, όπως είναι ο τερματισμός των επιθέσεων κατά Παλαιστινίων μαχητών και η απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Επιθέσεις από την ακροδεξιά

Στο μεταξύ, εντός Ισραήλ κλιμακώνεται η ένταση, με αφορμή το σχέδιο αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών, και πρώην πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δέχτηκε την επίθεση ακροδεξιών υπερορθόδοξων Εβραίων, ενώ παρευρισκόταν σε τελετή στο χωριό Κφαρ Χαμπάντ, έξω από το Τελ Αβίβ. Φυγαδεύτηκε τάχιστα από τους σωματοφύλακές του, ενώ οι επιτιθέμενοι φώναζαν συνθήματα κατά του σχεδίου αποχώρησης και του Αριέλ Σαρόν.

Θύμα ανάλογου περιστατικού έπεσε και ο υπουργός Παιδείας. Μετά από αυτά, η Γενική Εισαγγελία του Ισραήλ κάλεσε την αστυνομία να δείξει «μηδενική ανεκτικότητα» σε τέτοιου είδους γεγονότα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ