Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Γερμανικό σχέδιο ανατροπής του καθεστώτος

Με πρωτοσέλιδο τετράστηλο τίτλο η «Γιούνγκε Βελτ» (11/2) του Βερολίνου αποκαλύπτει σχέδιο του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν για ανατροπή του καθεστώτος της Λευκορωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2006, κατά το πρότυπο της πρόσφατης συνωμοσίας στην Ουκρανία. Στο σχέδιο προτείνεται η ανάμειξη και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η εφημερίδα στηρίζεται στην υπηρεσία διαδικτύου «German Foreign Policy» της Πέμπτης (10/2) όπου αναφέρεται ότι στους σχεδιασμούς του ιδρύματος Μπέρτελσμαν είναι μυημένα και τα υπουργεία Εξωτερικών αρκετών χωρών και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το γερμανικό «στρατηγικό έγγραφο» είναι αποτέλεσμα μιας συνάντησης που διοργανώθηκε από το γερμανικό ίδρυμα σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ της Λιθουανίας στις αρχές Φλεβάρη στη Βίλνα. Στη συνάντηση πήραν μέρος εκτός από αντιπροσώπους των ΥΠΕΞ αρκετών χωρών και μέλη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης. «Η συνάντηση αποτελεί ανοιχτή πράξη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους», σχολιάζει η «German Foreign Policy», προσθέτοντας ότι επίσημα αυτή (η συνάντηση) χαρακτηρίστηκε σαν «νέες δυνατότητες υποστήριξης της Λευκορωσίας».

Το έγγραφο Μπέρτελσμαν αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει «πρωτοβουλίες με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιρροή, ιδιαίτερα μέτρα άμεσης και απευθείας επιρροής στις προεδρικές εκλογές του 2006».

Στο ίδιο έγγραφο, γράφει η «Γιούνγκε Βελτ», αναφέρεται ότι πριν τις προεδρικές εκλογές πρέπει να μεταβούν στη Λευκορωσία Ευρωπαίοι πολιτικοί. Πολιτικά κόμματα οφείλουν να βοηθήσουν με τεχνικό εξοπλισμό, ταξιδιωτικά έξοδα και με υλικά εκλογικού αγώνα. Γίνεται επίσης λόγος για δημιουργία ταμείου ανατροπής, που να έχει την έδρα του σε γειτονική χώρα. Στην ίδια χώρα (Λιθουανία ή Πολωνία) να εγκατασταθεί και το κέντρο για το συντονισμό των μέτρων ανατροπής.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ