Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Πριν το καλοκαίρι η ψήφιση

Στα τέλη Μάη με αρχές Ιουνίου, πριν την έναρξη των θερινών τμημάτων, προτίθεται η κυβέρνηση να περάσει προς ψήφιση από τη Βουλή το νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, σύμφωνα με όσα είπε χτες στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος. Στη συνάντηση των δύο μερών - που ήταν συνέχεια της συνάντησής τους της προηγούμενης εβδομάδας και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Απ. Ανδρεουλάκος, ο ΓΓ του υπουργείου Β. Ανδρονόπουλος και η Γενική Γραμματέας Ισότητας Ευγ. Τσουμάνη - ο υπουργός δεν έκανε ιδιαίτερες αναφορές όσον αφορά το περιεχόμενο των κεντρικών σημείων του νέου Κώδικα. Προφανώς ισχύουν παλαιότερες δηλώσεις του, από τις οποίες προκύπτει ότι θα είναι ένας κώδικας που θα κινείται σε νεοσυντηρητική λογική και θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, τον έλεγχο αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων κ.ο.κ. Και τα δύο μέρη συμφώνησαν, πάντως, μέχρι τέλη του Μάρτη η ΑΔΕΔΥ να καταθέσει τις προτάσεις της για το θέμα και μέχρι το Μάη οι δύο πλευρές να έχουν ολοκληρώσει την ανταλλαγή απόψεων επ' αυτού του ζητήματος για να καταστεί δυνατή η ψήφιση του κώδικα στο προαναφερόμενο διάστημα.

Κατά τ' άλλα και πάντα ενόψει της αναμόρφωσης του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, ο υπουργός Εσωτερικών και η Γενική Γραμματέας Ισότητας κα. Ευγενία Τσουμάνη κατέθεσαν χτες στην ΑΔΕΔΥ τις προτάσεις τους αναφορικά με το ζήτημα της γονικής άδειας των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα οι προτάσεις αυτές προβλέπουν: Το δικαίωμα της μητέρας δημόσιας υπαλλήλου να κάνει διαζευκτικά χρήση μειωμένου ωραρίου ή άδειας εννέα (9) μηνών με αποδοχές, να αναγνωριστεί και ως αυτοτελές δικαίωμα του πατέρα δημόσιου υπαλλήλου. Το δικαίωμα αυτό θα ασκείται εναλλακτικά από τον πατέρα δημόσιο υπάλληλο, εφόσον δεν κάνει χρήση η εργαζόμενη μητέρα στον ιδιωτικό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα ή στη Δημόσια Διοίκηση με υποβολή κοινής δήλωσης και προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης. Η ρύθμιση αυτή θα εφαρμόζεται και στη μονογονεϊκή οικογένεια (άγαμη μητέρα, χήρος γονέας, γονέας που έχει την επιμέλεια του παιδιού με δικαστική απόφαση), με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους έγγαμους γονείς.

Επίσης η προβλεπόμενη άδεια έως και δύο έτη που χορηγείται στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών: Να αναγνωρίζεται σε κάθε περίπτωση ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας (υπό εξέταση). Τμήμα αυτής μέχρι τρεις (3) μήνες κατ' ανώτατο όριο να χορηγείται με αποδοχές σε περίπτωση γέννησης τρίτου παιδιού και άνω (πολύτεκνος γονέας). Τέλος να προβλεφτεί ρητά ότι εφαρμόζεται και για ανατροφή υιοθετημένου παιδιού ηλικίας μέχρι έξι ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ