Κυριακή 20 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Πίσω απ' τους τοίχους »

Της Εϊλινγκ Γουόλς

Ο Γουίλιαμ Φράνκλιν επιστρέφει στην πατρίδα του, την Ιρλανδία. Γυρίζει από την Ισπανία όπου έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο. Πίσω του άφησε κομμάτια από τα όνειρά του. Και τη γυναίκα που γνώρισε μέσα στις μάχες και την ερωτεύτηκε, την άφησε πίσω του σκοτωμένη. Ο φασισμός τον χτύπησε κατάστηθα.

Η δημοκρατική πολιτική του τοποθέτηση του φέρνει δυσκολίες. Δεν είναι εύκολο να βρει εργασία. Τελικά τον δέχονται, σαν τιμωρία (δεν πάνε άλλοι καθηγητές εκεί), σε ένα καθολικό αναμορφωτήριο - σχολείο.

Εκεί ο Φράνκλιν γνωρίζει έναν άλλο φασισμό. Το φασισμό της καθολικής εκκλησίας. Οπου η «πειθαρχία» επιβάλλεται πάνω στα παιδιά με όλα τα μέσα. Με απειλές και ξυλοδαρμούς. Επίσης επιβάλλεται και με σεξουαλικούς βιασμούς.

Ο Φράνκλιν δε σήκωσε τα χέρια στην Ισπανία. Δε θα τα σηκώσει και εδώ. Θα συγκρουστεί με την αυταρχική διοίκηση του σχολείου. Ενώ παράλληλα, με όπλο τη γνώση και την ποίηση, θα αγωνιστεί να δυναμώσει τα ίδια τα παιδιά. Να τα ετοιμάσει να συγκρουστούν, όταν και όποτε το επιβάλλουν - και το επιτρέψουν - οι συνθήκες. Είναι ένας πραγματικός δάσκαλος!

Η ιστορία είναι αληθινή! Στηρίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Πάτρικ Γκάλβιν. Υποστηρίζεται, δε, από πάρα πολύ καλούς ηθοποιούς. Εχει θαυμάσια φωτογραφία. Καλούς χώρους και εξαιρετικά κοστούμια. Δεν είναι δουλιά μας να σπρώχνουμε κόσμο στις αίθουσες. Ομως, πρέπει να δείτε την ταινία. Είναι τόσο ανθρώπινη, τόσο τρυφερή. Και παράλληλα πολύ καλός κινηματογράφος.

Παίζουν: Αϊνταν Κουίν (άριστος), Ιαν Γκλεν (πολύ καλός), Λίαν Μέρσιερ, Κρις Νιούμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ