Κυριακή 20 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για τη βία κατά των γυναικών

Μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε από τις εφημερίδες της Λάρισας αλλά και από το ραδιοφωνικό σταθμό και την τηλεόραση της πόλης στην εκδήλωση που έγινε για τη βία κατά των γυναικών. Εκδήλωση στην οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βία σε εποχές πολεμικών συρράξεων - όπως σήμερα στο Ιράκ.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το ΚΕΚ «Αργώ» και ανάμεσά τους φορείς που πήραν μέρος ήταν η Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών με εκπρόσωπό της τη Μάτα Καλουδάκη και το Κέντρο Ερευνας για θέματα Ισότητας με εκπρόσωπό του τη νομικό Φωτεινή Στεργιοπούλου. Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε λόγος για την πορνεία σαν βία, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας (που κατατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών τον Οκτώβρη του 2002 πέρασε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή) (σ.σ. προέβλεπε ανάμεσα σε άλλα τη δημιουργία ξενώνων, πανελλαδική υπηρεσία SOS, οικογενειακούς συμβούλους κ.ά.).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η πρόεδρος της ΟΓΕ Λάρισας Δήμητρα Παπαστεργίου έθεσε το ζήτημα της λεγόμενης «Ολυμπιακής Πορνείας» και η Μάτα Καλουδάκη απάντησε αναπτύσσοντας το θέμα και τονίζοντας ότι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενωμένο το γυναικείο κίνημα κατόρθωσε να αντιταχθεί στις προθέσεις του Δήμου της Αθήνας αλλά και στις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ για τροποποίηση του νόμου περί πορνείας που θα επέτρεπε την πορνεία και σε άλλους χώρους εκτός από τους οίκους ανοχής ώστε να «καλυφθούν οι ανάγκες» την εποχή των Αγώνων. Ετσι δεν ευοδώθηκαν οι προθέσεις του κ. Μπίστη να προωθήσει το ζήτημα, ενώ ο τότε πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δε δέχτηκε να περάσει το θέμα στη Βουλή. Η Μ. Καλουδάκη θύμισε ακόμα τη συμπαράσταση στο ελληνικό γυναικείο κίνημα των γυναικείων οργανώσεων της Ευρώπης καθώς και την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν τότε στην κυβέρνηση επτά γυναίκες υπουργοί από χώρες του Βορρά.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ