Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Αντισυνταγματική η επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ

Ομόφωνα αντισυνταγματική έκρινε χτες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ βοήθημα που χορηγείται στους ασφαλισμένους και τα μέλη των οικογενειών τους από τα ασφαλιστικά ταμεία των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, τραπεζών κλπ. Πρόκειται για τη διάταξη του νόμου Σιούφα 2984/1992.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι με το άρθρο 57 του νόμου 2984/92 (νόμος Σιούφα) εισάγεται αδικαιολόγητη δυσμενής διάκριση σε βάρος των υπαλλήλων, οι οποίοι είτε από το μακρύ χρόνο υπηρεσίας ή των υψηλών αποδοχών τους ή και των δύο υποβλήθηκαν σε μεγαλύτερες κρατήσεις και επομένως δικαιούνται αναλογικά μεγαλύτερο εφάπαξ.

Ωστόσο, η δικαστική υπόθεση με την επιβολή πλαφόν μάλλον θα διανύσει πολύ δρόμο ακόμη και δεν αποκλείεται να απασχολήσει και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), αν τελικά υπάρξουν αντικρουόμενες αποφάσεις από τις Ολομέλειες των ανώτατων δικαστηρίων - Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το ουσιαστικό, όμως, είναι ότι κινδυνεύει να συρρικνωθεί άλλο ένα δικαίωμα των εργαζομένων, καθώς με την επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ μειώνεται ένα βοήθημα που παίρνουν οι εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα εκκρεμεί και στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Α' Τμήματος του ΣτΕ, αν και έκρινε ομόφωνα συνταγματική την επιβολή του πλαφόν στο εφάπαξ, παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση. Στο σκεπτικό της απόφασης του Α' Τμήματος αναφερόταν ότι το εφάπαξ δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, επειδή το ασφαλιστικό κεφάλαιο των Ταμείων δε σχηματίζεται αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά στη συνεισφορά συμβάλλουν και οι εργοδοτικές εισφορές. Αν και η Ολομέλεια του ΣτΕ ταυτιστεί με την κρίση του Α' Τμήματος τότε τη λύση θα δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ολομέλεια το πλαφόν στο εφάπαξ (2005-01-26 00:00:00.0)
Αντισυνταγματικό το πλαφόν στο εφάπαξ (2004-02-20 00:00:00.0)
Δικαιούνται μεγαλύτερη αποζημίωση (1998-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ