Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε ημιλειτουργία το «Αττικόν»

Λειτουργούν μόνο 316 από τις 750 κλίνες

Σε απολογισμό της υπολειτουργίας του νοσοκομείου «Αττικόν» στο Χαϊδάρι - εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων νοσηλευτικού, διοικητικού, παραϊατρικού και τεχνικού προσωπικού - εξελίχτηκε χθεσινή εκδήλωση του Συμβουλίου Διοίκησης του νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το έργο των πανεπιστημιακών κλινικών του νοσοκομείου στους 20 μήνες απ' τη μεταφορά τους στο «Αττικόν».

Οπως επισημάνθηκε χτες, η στελέχωση των κλινικών, σχεδόν δυο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του «Αττικού», παρουσιάζει κάλυψη μόλις 57% της προβλεπόμενης, ενώ ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι η κάλυψη στο τέλος του έτους θα φτάσει στο 75% και οι λειτουργούσες κλίνες θα είναι 500. Ετσι, παρά τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής για υπηρεσίες υγείας, σήμερα στο «Αττικόν» λειτουργούν μόνον οι 316 από το σύνολο των 750 υπαρχουσών κλινών. Με αυτή την ημιτελή ανάπτυξη και με την εξάντληση των εργαζομένων, το 2004 νοσηλεύτηκαν στις κλινικές του «Αττικού» 14.037 ασθενείς και έγιναν 907.200 εργαστηριακές εξετάσεις. Η κατάσταση, όμως, που επικρατεί ανάγκασε τον διοικητή του νοσοκομείου Νικ. Ηλιάδη να τονίσει ότι είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας στον αυξημένο όγκο των ασθενών, με το υπάρχον προσωπικό. Ο διοικητής αναφέρθηκε ακόμα σε προβλήματα υποδομών (κτιριολογικά, εγκαταστάσεων κ.ά.).

Η κατάσταση αυτή ήταν αποτυπωμένη στο πανό που είχε αναρτήσει το Σωματείο των εργαζομένων στην είσοδο του νοσοκομείου: «Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών. Ενταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Και η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα εξέφρασε ευχές διά του υφυπουργού Υγείας Θ. Γιαννόπουλου: «Πρέπει -είπε- οι μονάδες και κλινικές του "Αττικού" να λειτουργήσουν 100%. Δεν μπορεί να έχουμε 24 άρτια εξοπλισμένες κλίνες εντατικής θεραπείας και να λειτουργούν μόνον οι έξι». Κι όμως, αντί να πάρει μέτρα επίσπευσης, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην υπενοικίαση κλινών εντατικής θεραπείας για τα νεογνά και τους ενήλικες.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Μπαμπινιώτης ζήτησε να λειτουργήσουν δύο πανεπιστημιακά συγκροτήματα της Ιατρικής: Ενα στο «Αττικόν» και ένα στο «Λαϊκό» νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας. Για το σκοπό αυτό, το πανεπιστήμιο επιδιώκει τη μετατροπή του «Λαϊκού» νοσοκομείου σε αμιγώς πανεπιστημιακό νοσοκομείο και την επέκτασή του σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου, δίπλα απ' το «Λαϊκό». Οπως ανέφερε ο Γ. Μπαμπινιώτης, το αίτημα για τη μετατροπή του «Λαϊκού», επεξεργάζεται επιτροπή υπό τον υφυπουργό Υγείας Αθ. Γιαννόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ