Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιορισμοί σε φάρμακα για την αρθρίτιδα

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με χτεσινή ανακοίνωσή του θέτει περιορισμούς στη χορήγηση των κοξιμπών που λαμβάνουν ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οπως επισημαίνει ο ΕΟΦ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Φάρμακα (ΕΜΕΑ) ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2004 την επαναξιολόγηση των κοξιμπών και η Επιστημονική του Επιτροπή κατέληξε ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν, προκύπτει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων ενεργειών για τις κοξίμπες στο σύνολό τους. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας λήψης και της δοσολογίας και της πιθανότητας πρόκλησης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Ετσι, για τις κοξίμπες που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθορίστηκε ο ακόλουθος περιορισμός ασφαλείας: Ολες οι κοξίμπες αντενδείκνυνται σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον για την etoricoxib καθορίστηκε ως αντένδειξη η υπέρταση για τους ασθενείς που η πίεσή τους δεν μπορεί να ελεγχθεί. Καθορίζεται προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία οι συνταγογραφούντες ιατροί οφείλουν να είναι προσεκτικοί, όταν συνταγογραφούν κοξίμπες σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης και κάπνισμα, καθώς και σε ασθενείς με περιφερειακές αγγειακές παθήσεις. Με δεδομένη τη σχέση μεταξύ του καρδιαγγειακού κινδύνου και της έκθεσης σε κοξίμπες, συνιστάται στους ιατρούς να χρησιμοποιούν τη μικρότερη αποτελεσματική δόση για τη μικρότερη δυνατή διάρκεια θεραπείας.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της κατηγορίας των κοξιμπών, που αναμένεται τον Απρίλη του 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ