Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στο έλεος της κακοκαιρίας

Ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Τη συμπαράστασή της στους κατοίκους του νομού, που επλήγησαν από τις τελευταίες καταστροφές λόγω κακοκαιρίας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή όλων των ζημιών και εγκαταστάσεων των σπιτιών, του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και της παραγωγής, να προχωρήσει γρήγορα στην πραγματική εκτίμηση και στην πλήρη αποζημίωση των καταστροφών.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «εδώ και ένα μήνα ο Νομός Ιωαννίνων πλήττεται από κακοκαιρία με πολλές χιονοπτώσεις, βροχές και παγετούς, που είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή όλων των κατοίκων. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ψύχος, πολλές εγκαταστάσεις κατέρρευσαν (στάβλοι, πτηνοτροφεία, θερμοκήπια, στέγες σπιτιών), ζώα σκοτώθηκαν, η ζωική και φυτική παραγωγή καταστράφηκε ή περιορίστηκε σημαντικά, παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις που παρέσυραν σπίτια και δρόμους, πλημμύρισαν αθλητικές εγκαταστάσεις. Και, για πολλές μέρες οι κάτοικοι των χωριών έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο, προστίθεται, τα άσχημα καιρικά φαινόμενα δεν ήταν ούτε πρωτοφανή ούτε ακραία, όπως θέλουν να ισχυρίζονται κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές υπηρεσίες. Αλλά την ώρα της ανάγκης ο κρατικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας αποδείχτηκαν τελείως ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, παρά τις προσπάθειες και τον ηρωισμό πολλών εργαζομένων.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι δήμοι δε διέθεταν τον αναγκαίο εξοπλισμό ούτε σε μηχανήματα ούτε σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να ψάχνουν εναγωνίως για ιδιωτικά συνεργεία, ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το ίδιο και η ΔΕΗ και άλλες υπηρεσίες. Ενώ η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη και μη συντήρηση και εκσυγχρονισμό επαρχιακών δρόμων, του δικτύου της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η ιδιωτικοποίηση, ο ανταγωνισμός και η εφαρμογή των νόμων της αγοράς δε δίνουν λύσεις στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Από την άλλη ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να καταγράψει και να εκτιμήσει έγκαιρα τις ζημιές που υπάρχουν λόγω έλλειψης επιστημονικού προσωπικού και άλλων μέσων.

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους επαγγελματίες, συνταξιούχους που ζουν στην περιοχή να βγάλουν συμπεράσματα και να απαιτήσουν αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, επαρκή χρηματοδότηση και στήριξη και με μηχανικό εξοπλισμό και προσωπικό των Δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Να αγωνιστείτε μαζί με το ΚΚΕ για μια άλλη, λαϊκή, δική σας εξουσία, που θα εφαρμόζει οικονομική πολιτική σε όφελος του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το σκηνικό της καταστροφής απότοκο και πάλι της έλλειψης πρόληψης (2024-08-10 00:00:00.0)
Στο κενό οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για αποκατάσταση των πληγέντων της Εύβοιας (2021-01-08 00:00:00.0)
Πολλές οι ζημιές σε σπίτια από τον πρόσφατο σεισμό (2019-07-25 00:00:00.0)
Πολλές καταστροφές από την κακοκαιρία (2010-11-30 00:00:00.0)
Σεβαστείτε κατοίκους και χώρο (2005-03-04 00:00:00.0)
Υψηλή τάση επικινδυνότητας (1998-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ