Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΟ ΤΣΑΓΓΑΡΙΟ
Σήμερα η εκδήλωση τιμής

Στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ν. Αττικής, τιμά τους αγώνες των εργαζομένων στο Δέρμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Συνδικάτου στο Τσαγγαριό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος), με τη συμμετοχή παλαίμαχων αγωνιστών από τον κλάδο του Δέρματος και την παρουσία εκπροσώπων από τα ταξικά Συνδικάτα της Αθήνας. Η ιστορία και οι σκληρές ταξικές μάχες των εργαζομένων στο Τσαγγαριό θα ξεδιπλωθεί μέσα από τις ομιλίες και τις αφηγήσεις παλιών και νέων συνδικαλιστών, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει μ' ένα μικρό γλέντι.

Το Συνδικάτο στο Τσαγγαριό ιδρύθηκε στις 12 Απρίλη του 1904 και η ιστορία του σημαδεύτηκε από μεγάλους απεργιακούς αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου και όλης της εργατικής τάξης, από διώξεις και κυνηγητό, ακόμα και δολοφονίες των πρωτοπόρων συνδικαλιστικών στελεχών του. Το Συνδικάτο δεν παρέκκλινε ποτέ από την ταξική ρότα που χάραξε από τα πρώτα χρόνια μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση. Το 1921, από «Αδελφότης Υποδηματεργατών Αθήνας» μετονομάστηκε σε «Σωματείο Υποδηματεργατών Αθήνας» και ο ταξικός του προσανατολισμός καταγράφηκε για πρώτη φορά ρητά στο άρθρο 2 του Καταστατικού του.

Στην εκατοντάχρονη πορεία του, το Συνδικάτο έχει καταγράψει νικηφόρους αγώνες, ενώ τεράστια ήταν η συμβολή του στο χτίσιμο της ενότητας των εργατών, του συντονισμού της δράσης των εργαζομένων του κλάδου και της συμπόρευσης με όλη την εργατική τάξη. Το 1918 συμμετέχει στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Εργατών Δέρματος Ελλάδας. Το 1993, μέσα από σκληρούς αγώνες, φτάνει στην ενοποίηση με τα συνδικάτα της Κλωστοϋφαντουργίας και του Ιματισμού. Κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Συνδικάτου αποτελεί η συμμετοχή του στην ίδρυση του ΠΑΜΕ, το Μάρτη του 1999, μέσα από τις γραμμές του οποίου συνεχίζει σήμερα τη δράση του για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων του κλάδου, στη βάση των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών όλης της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ