Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΒΡΟΥ
Κορυφώνεται η αγωνία για τα χειρότερα

Δύο ακόμα φράγματα «ανοίχτηκαν», προληπτικά, χτες το βράδυ. Εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν, ήδη, πλημμυρίσει στον Εβρο

Motion Team

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν, ήδη, πλημμυρίσει στον Εβρο
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός του Εβρου καθώς η στάθμη του νερού στο βόρειο τμήμα του ποταμού Εβρου βρίσκεται πάνω από τα όρια επικινδυνότητας. Στο Βόρειο Εβρο έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 20 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ για να αποτραπεί μεγαλύτερος κίνδυνος έγιναν τεχνητές ρίψεις δύο αναχωμάτων στις θέσεις Πύθιο και Μάνδρα στην Ελλάδα και αντίστοιχα στην Τουρκία, η οποία επίσης πλήττεται. Σε επιφυλακή βρίσκονταν ειδικά αμφίβια ερπυστριοφόρα οχήματα της ΕΜΑΚ, αυτοδύτες και οι δυνάμεις του Δ' Σώματος Στρατού.

Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση. Για άλλη μια φορά, κοντά στις τόσες άλλες που προηγήθηκαν, βλέπουν τη γη τους να πνίγεται στα νερά που κατεβάζει ο Εβρος. Βλέπουν τον κόπο τους και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την εγκληματική πολιτική εγκατάλειψης, που ακολούθησαν με συνέπεια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες, δεκαετίες τώρα, μόνο τάζουν αλλά δεν υλοποιούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και τα άλλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος. Σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος σπεύδουν στον Εβρο, εκ των υστέρων, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Ο Γιάννης Μαργαριτίδης, εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ, θυμίζει ότι οι πλημμύρες στον Εβρο δεν είναι πρωτοφανείς, ούτε οι ευθύνες είναι άγνωστες. «Η οικονομική καταστροφή των αγροτών έχει φτάσει στο απροχώρητο από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική, τώρα ήρθαν και οι πλημμύρες, σημειώνει και προσθέτει: Παρά τις υποσχέσεις για αντιπλημμυρικά έργα, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει, παρά μόνο μερεμέτια. Το αποτέλεσμα είναι να πλημμυρίζει ο κάμπος, όχι μόνο από τις πλημμύρες του Εβρου, όπως το 2003 και σήμερα, αλλά και από τις πλημμύρες των χειμάρρων του Ερυθροπόταμου και του Πετάλου. Είναι χρόνιο αίτημα του αγροτικού κινήματος της περιοχής να γίνουν δυο φράγματα (Δερίου, Μανθείας), αντιπλημμυρικά έργα και έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ενώ πάγιο αίτημά μας είναι να αποζημιωθούμε για τις καταστροφές στο 100%. Τα αιτήματα αυτά θα βάλλουμε και ενόψει του συλλαλητηρίου που καλεί η ΠΑΣΥ στις 25 Φλεβάρη». Ο Γ. Μαργαριτίδης σημείωσε ότι, όπως φαίνεται, οι καταστροφές θα είναι μεγάλες σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Μάνδρα, Ψαθάδες και Σουφλί.

«Είναι ανάγκη ο λαός του Εβρου και οι φορείς του να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών και την πλήρη αποζημίωση όλων όσοι επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις χιονοπτώσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εβρου - Ροδόπης. Και ξεκαθαρίζει πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα απαιτείται η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης υδάτων, αλλά και η ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων του ποταμού Εβρου. Η άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υποδομών, όπως φράγματα, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικής προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ