Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
Εφτασαν να διαφημίζουν και την καύση!

«Οποιος δε θέλει καύση δε θέλει ξήρανση. Η ξήρανση προϋποθέτει θερμότητα»! Με αυτό το «σόφισμα», οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ, στη διάρκεια ξενάγησης των δημοσιογράφων στην Ψυττάλεια, επιχείρησαν χτες να διαστρέψουν πλήρως την πραγματικότητα και να προπαγανδίσουν τη μέθοδο της καύσης ως το μόνο μέσο τελικής επεξεργασίας της λυματολάσπης, γεγονός που απέχει παντελώς από την αλήθεια.

Με τον τρόπο αυτό, γίνεται ακόμα πιο σαφές πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΕΥΔΑΠ, εμπαίζουν το λαό του Λεκανοπεδίου, αφού με το πρόσχημα της πρόσκαιρης λύσης για την απομάκρυνση της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια ανοίγουν το δρόμο, για να περάσει η μέθοδος της καρκινογόνας καύσης των αποβλήτων «από το παράθυρο» στην περιοχή της Αττικής - παρά την απαγόρευση του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων - καθιστώντας τους κατοίκους πειραματόζωα.

Οπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ, μέχρι να φτιαχτεί το μόνιμο έργο της ξήρανσης της λάσπης από το ΥΠΕΧΩΔΕ που βρίσκεται στη φάση δημοπράτησης, για μια τριετία, ιδιώτης εργολάβος θα αναλάβει το έργο της μεταφοράς της λάσπης. Ο εργολάβος όμως, τη λάσπη που θα προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων, θα την αεριοποιεί μέσω καύσης και το 8% του συνολικού όγκου που θα μένει τελικά, θα το μεταφέρει είτε σε κάποιον ΧΥΤΑ είτε σε κάποια τσιμεντοβιομηχανία. Αποκρύβουν όμως ότι για να κάνει αυτή τη δουλιά θα κάνει προηγουμένως επενδύσεις τουλάχιστον 26 εκατ. ευρώ. Είναι δυνατόν με τέτοια επένδυση - και μάλιστα καινοφανή σε διεθνές επίπεδο - να φύγει μετά από τρία χρόνια και να μη θελήσει να παγιοποιήσει, με τον ένα ή άλλο τρόπο, την παρουσία του στο νησί; Οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ, στην προσπάθειά τους να ωραιοποιήσουν μάλιστα τα πράγματα δε δίστασαν να ισχυριστούν πως οι ρύποι από την αεριοποίηση θα είναι χαμηλού επιπέδου και λιγότεροι από αυτούς της μονάδας ...ξήρανσης!

Σημειώνεται ότι για την καύση της λυματολάσπης δεν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ η ΕΥΔΑΠ κρατά εφτασφράγιστη, ακόμη και από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την τεχνική μέθοδο που θα ακολουθήσει η ιδιωτική εταιρία! Η συσσωρευμένη λυματολάσπη πάνω στην Ψυττάλεια φτάνει τους 150.000 τόνους, και κάθε μέρα παράγονται 450 τόνοι, με προοπτική από το καλοκαίρι να φτάσουν τους 800 τόνους. Η ΕΥΔΑΠ, όμως, αντί να τους απομακρύνει και με το πρόσχημα του κινδύνου διαρροής τους στη θάλασσα, κατασκευάζει τέσσερις νέες τάφρους για την εναπόθεσή της πάνω στο νησί, αδιαφορώντας για την έντονη δυσοσμία που προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Πειραιά, Γ. Μίχας, με ανοιχτή επιστολή του, επισημαίνει τις παράνομες ενέργειες της ΕΥΔΑΠ όπως την κατασκευή των νέων τάφρων, την παράνομη λειτουργία της Β' Φάσης του έργου, αφού δεν έχει λάβει σχετική άδεια από τη Νομαρχία όπως προβλέπεται από την αρχικά χορηγηθείσα το 2003 άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, και τονίζει πως δε θα ανεχτεί τις μεθοδεύσεις αυτές σε βάρος των πολιτών. Σημειώνουμε ότι με το θέμα αυτό θα συνεδριάσει σήμερα το συμβούλιο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αττικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικομματικός καυγάς και για τη ...λυματολάσπη! (2007-08-23 00:00:00.0)
Εντείνεται ο αγώνας για την απομάκρυνσή της (2006-06-29 00:00:00.0)
Περιφέρουν την πλωτή τοξική βόμβα! (2006-06-20 00:00:00.0)
Προωθείται η καρκινογόνος καύση (2005-02-23 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η λάσπη για τη δημόσια υγεία (2005-02-16 00:00:00.0)
Στα Ανω Λιόσια για ακόμα τέσσερις μήνες! (2005-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ